Nog eens 40 Belgische militairen trekken naar Mali

27/01/13 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:36

Een groep van een kleine veertig militairen vertrekt vanop de militaire luchthaven Melsbroek naar Afrika. Het gaat om de bemanning van twee medische helikopters.

De militairen zullen in Mali de twee medische Agusta A190 helikopters in werking stellen die België aan Frankrijk ter beschikking stelt voor de operatie Serval in Mali.

De militairen vervoegen er een 'voorwacht' van drie personen die in Mali al zijn ontplooid. In principe zullen ze koers zetten naar de hoofdstad Bamako.

De helikopters zullen maandag aan boord van Russische Iliouchin-76 transportvliegtuigen naar Bamako gevlogen worden. De uiteindelijke plaats van ontplooiing van de twee helikopters, waarvan één als reserve, is nog niet bekend, en "hangt af van de Franse vragen", aldus een militaire bron.

Opmars naar het noorden

Er was overwogen de toestellen te stationeren in Segou, een plaats 250 km ten noordoosten van Bamako. De opmars van de Franse en Malinese troepen naar het noorden van het land kan die plannen nog wijzigen.

Zaterdag werd de controle veroverd over de luchthaven van Gao, op 1.200 km ten noordoosten van Bamako.

De helikopters zullen eventuele gewonden naar ziekenhuizen en 'chirurgische antennes' overvliegen, en moeten zich dus kort achter de frontlinie bevinden. De Franse legerleiding in Parijs hoopt dat de helikopters begin volgende week operationeel zijn.

West-Afrikaanse landen leveren meer troepen

De West-Afrikaanse landen zijn ondertussen bereid hun troepensterkte in Mali te verhogen. Dat is beslist op een top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) in Ivoorkust.

De West-Afrikaanse landen willen hun steun opkrikken van de eerder afgesproken 3.300 eenheden tot 7.000 eenheden. Momenteel hebben de West-Afrikaanse landen al zo'n 1.750 militairen geleverd. De grootste steun komt van Tsjaad en Niger. Beide landen leverden al 550 militairen.

VS bevoorraden Franse vliegtuigen
Daarnaast hebben de Verenigde Staten beslist om de Franse vliegtuigen die ingezet worden in Mali te bevoorraden met brandstof. Frankrijk had aan de VS gevraagd om bevoorradingstoestellen ter beschikking te stellen van de Franse vliegtuigen. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft nu beslist in te gaan op dat verzoek. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners