Nog altijd mensen levend onder puin na aardbeving in Ecuador

19/04/16 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

Reddingswerkers in Ecuador voeren een race tegen de klok om vermisten levend vanonder het puin te halen na de zware aardbeving van zaterdag. Het dodental is intussen gestegen tot 413, de heropbouw zal volgens president Rafael Correa miljarden dollars kosten.

Nog altijd mensen levend onder puin na aardbeving in Ecuador

© AFP

Maandagavond laat nog werden zes mensen, onder wie twee meisjes van drie jaar en van negen maanden oud, gered vanonder het puin van een hotel in de buurt van de kuststad Manta, volgens de informatie van BBC World.

Volgens het agentschap voor noodsituaties SNGR zijn nog steeds 231 mensen vermist. Brandweermannen vanuit het hele land hebben de reddingswerkers vervoegd, net als meer dan 450 experts uit Latijns-Amerika, Spanje en Zwitserland.

Het officiële dodental bedraagt inmiddels 413, circa 2.500 mensen raakten gewond. 'Die cijfers zullen nog oplopen, naargelang we meer puin opruimen,' zei president Rafael Correa in een televisieboodschap. 'Er zijn signalen van leven onder het puin en dat is nu prioriteit'.

Zwaarste tragedie

Correa sprak, tijdens zijn bezoek aan de zwaarst getroffen regio, van de grootste tragedie voor zijn land in 70 jaar. Hij waarschuwde dat de heropbouw miljarden dollar zal kosten, en dat op een moment dat het olieproducerende Zuid-Amerikaanse land zich economisch in zwaar weer bevindt door de daling van de prijzen voor ruwe olie.

'Men gaat Pedernales, het centrum van Portoviejo, de wijk Tarqui in Manta, de steden Canoa en Jama,... opnieuw moeten opbouwen. Dat gaat maanden, zelfs jaren duren', zei hij in Pedernales, een kuststadje met 55.000 inwoners. Daar lag het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter en viel ongeveer een derde van de doden.

De Europese Unie (EU) heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, en rampenteams die door de EU worden gecoördineerd zijn maandag naar Ecuador vertrokken, aldus de Europese Commissie. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners