Nobelprijs: Europarlementsleden waarschuwen voor nationalisme en populisme

Verschillende Europarlementsleden reageren opgetogen op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie, maar waarschuwen tegelijkertijd voor populisme en extremisme.

De toekenning van de Nobelprijs aan de Europese Unie is een waarschuwing om het Europese project niet te verwaarlozen in deze tijd van crisis, nationalisme en populisme, zeggen de socialistische Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui.

“Dat het Noorse Nobelcomité de prijs net geeft (…) op het ogenblik dat er spanningen zijn tussen lidstaten en het nationalisme weer de kop opsteekt, kan geen toeval zijn. Het Nobelcomité geeft wel vaker politiek getinte signalen en dit is er eentje dat kan tellen”, aldus Van Brempt en El Khadraoui.

Volgens de sp.a-Europarlementsleden is de Nobelprijs dan ook “een waarschuwing aan de Europese lidstaten om het Europese project niet te verwaarlozen en de integratie veilig te stellen”. Ze wijzen erop dat Europa momenteel net als in de periode voor Wereldoorlog II geconfronteerd wordt met een diepe economische en financiële crisis, een gebrek aan solidariteit en opstoten van nationalisme en populisme.

Guy Verhofstadt: ‘Dit momentum gebruiken’ Ook liberaal fractieleider Guy Verhofstadt vindt dat er te veel conflicten blijven woekeren. “Daarom moeten we nu dit momentum gebruiken om een gemeenschappelijk buitenlands beleid uit te stippelen naar de geest van de waarden en geschiedenis van de Unie”.

“Het toekennen van de prijs mag ons niet met de illusie opzadelen dat we vandaag even succesvol zijn als onze founding fathers. Nu we geconfronteerd worden met een heropleving van nationalisme en euroscepticisme, is het meer dan ooit noodzakelijk om te vechten voor de visie en het project van deze Europese voorvaderen”, besluit Verhofstadt.

Wilfried Martens: Echte politieke unie’

Volgens EVP-voorzitter Wilfried Martens is de toekenning een grote eer voor elke Europeaan en een eerbetoon aan stichtende vaders als Adenauer, Schuman, Monnet en De Gasperi.

Martens betoogt dat de bewerkstellinging van “een echte politieke unie” de doelstelling voor de toekomst moet zijn. “In de geglobaliseerde wereld is de Europese route de enige route voor de Europese samenlevingen om hun identiteit te behouden en een vreedzame en welvarende toekomst te vrijwaren”.

Martens noemt de val van het communisme en de toetreding van de voormalige Oostbloklanden een mijlpaal in het vredesproces in Europa. De volgende uitdaging is de verdere integratie van de landen van de Westerse Balkan in de Europese Unie, zo besluit hij. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content