‘Nobelprijs EU terecht, maar vreemd moment’

© AFP

Is deze Nobelprijs voor de vrede aan de EU terecht? Drie vragen aan Knacks senior writer Hubert Van Humbeeck.

De Nobelprijs voor de Vrede 2012 is voor de Europese Unie. Een laureaat met grote verdienste, maar toch wekt de EU als winnaar van de Nobelprijs reacties op. Is deze Nobelprijs terecht? Waren er geen betere kandidaten? En moet de Nobelprijs gezien worden als duwtje in de rug van de lijdende EU? Drie vragen aan Knacks senior writer Hubert Van Humbeeck.

Is deze Nobelprijs terecht?

Hubert Van Humbeeck: Deze prijs is ongetwijfeld terecht, maar hij komt op een merkwaardig moment. De Frans-Duitse verzoening is zeer belangrijk, maar is al enige tijd gerealiseerd. De Unie nam de jonge democratieën in Griekenland, Spanje en Portugal onder zijn vleugels, maar dat is ook al weer bijna veertig jaar geleden. De onderdelen van het voormalige Joegoslavië worden druppelsgewijs lid, maar de Unie speelde tijdens de oorlog op de Balkan niet echt een rol van betekenis. Bovendien komt de prijs op een moment dat de instellingen van de Unie kritiek krijgen voor hun aanpak van de eurocrisis.

Waren er betere kandidaten?

Hubert Van Humbeeck: Dat neemt niet weg dat de Europese Unie een organisatie is van een ongemeen belang. Het is waar dat ze voor vrede en verzoening heeft gezorgd. De Europese Unie was ook als het ware het antwoord van Europa op de globalisering, nog voor die zich voordeed.

Wil het Nobelcomité hiermee een duwtje in de rug van de EU geven, gezien de penibele situatie?

Hubert Van Humbeeck: Tegelijk is de Europese Unie ook het soort organisatie die je elk jaar zo een prijs kunt geven. Wellicht stond ze al enige tijd op de short list en deed zich nu de gelegenheid voor omdat geen andere kandidaat zich specifiek opdrong. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content