Nigeriaanse ambtenarij beschuldigd van misbruik slachtoffers Boko Haram

31/10/16 om 11:53 - Bijgewerkt om 16:08

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft maandag de Nigeriaanse ambtenaren, waaronder politie en soldaten, beschuldigd om slachtoffers van Boko Haram te hebben misbruikt en verkracht.

Nigeriaanse ambtenarij beschuldigd van misbruik slachtoffers Boko Haram

De islamitische terreurgroep Boko Haram uit Nigeria heeft sinds het begin van 2014 minstens 2.000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Dat zegt Amnesty International in een rapport over Boko Haram. De vrouwen en meisjes worden vaak gedwongen om te trouwen of als seksslaaf gebruikt. Anderen worden opgeleid om te vechten. © BELGA

HRW heeft in juli naar eigen zeggen 43 vrouwen en meisjes geïdentificeerd in vluchtelingenkampen die seksueel misbruikt werden door kampleiders, politieagenten en soldaten. 37 van hen hadden seks met ambtenaren na valse beloften over medische en financiële bijstand.

De slachtoffers zitten in zeven vluchtelingenkampen in Maidiguri, de hoofdstad van de provincie Borno in het noordoosten van Nigeria. Borno werd verwoest door de jihadistische groepering Boko Haram, dat gewelddadig werd neergedrukt door het leger en de veiligheidsdiensten. Sinds 2009 eiste het geweld 20.000 doden en 2.6 miljoen thuislozen.

HRW noemt de getuigenis van een 17-jarig meisje dat werd verkracht door een politieagent. ' Op een dag vroeg hij me om seks te hebben met hem', zegt ze. 'Ik weigerde, maar hij dwong me. Het gebeurde slechts één keer, maar hij heeft me wel zwanger gemaakt. Toen ik hem daarmee confronteerde, dreigde hij me vermoorden als ik er met iemand over sprak. Ik was doodsbang.'

Volgens Human Rights Watch is het tekort aan voedsel, kleding en medicijnen in de kampen zo groot dat de vluchtelingen heel kwetsbaar zijn voor misbruik en uitbuiting. 'In sommige gevallen misbruiken de mannen hun machtspositie om seks te hebben met de vrouwen of kopen ze essentiële zaken voor hen.' (JVL)

Onze partners