Nigeria zwijgt over mysterieuze meisjesroof

02/05/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:45

Na de wereldwijde ophef over de mysterieuze verdwijning van een Boeing 777 van Malaysia Airlines, lijkt de wereld nu de schouders op te halen voor de al even schokkende verdwijning van ongeveer 230 Nigeriaanse schoolmeisjes.

Nigeria zwijgt over mysterieuze meisjesroof

In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja vond protest plaats tegen de povere zoekacties van de regering © Reuters

De Nigeriaanse overheid doet bitter weinig om de naar schatting 230 Nigeriaanse meisjes, die op 15 april ontvoerd werden, terug te vinden. Niemand weet waar de meisjes zijn en of ze überhaupt nog leven.

Gewapende mannen, vermoedelijk leden van de radicale moslimsekte Boko Haram, vielen in het noorden van Nigeria een school binnen en ontvoerden er ruim 230 schoolmeisjes tussen zestien en achttien jaar oud. Sindsdien is elk spoor van hen bijster. Niemand weet precies waar ze zijn of in welke toestand ze verkeren. De contrasterende berichten die circuleren zijn op zijn minst verwarrend te noemen.

Moderne maagdenroof

De regering maakte onmiddellijk bekend dat het overgrote deel van de ontvoerde schoolmeisjes al gered was en er nog slechts enkelen vermist waren. Maar toen de ouders dat tegenspraken, doken er op het Borno-Yobe People's Forum, een burgerorganisatie opgericht vanuit de Nigeriaanse staten Borno en Yobe, berichten op dat de meisjes wel degelijk door het fundamentalistische Boko Haram waren ontvoerd en 'ze zich onder dwang tot de islam moesten bekeren om vervolgens te worden uitgehuwelijkt'.

Boko Haram ijvert voor een strikte invoering van de moslimwet sharia in het hele land. De organisatie vecht vooral tegen het moderne onderwijs en zet zich af tegen alle vormen van westerse invloeden. Door brutale aanslagen vielen er al duizenden doden en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht.

De Nigeriaanse regering, die haar land graag profileert als een economisch sterk en olierijk gebied dat het zelfs beter doet dan Zuid-Afrika, ondernam volgens de bevolking een minimum aan acties om de vermiste meisjes weer op te sporen. Zowel christelijke als moslimvrouwen kwamen in de hoofdstad Abuja de straat op om hun ongenoegen te laten blijken.

Moeders die hun dochters wanhopig terug proberen te vinden richtten zich tot de regering met de vraag te onderhandelen met de ontvoerders, een poging die naar alle waarschijnlijkheid weinig effect heeft gehad want de regering heeft tot dusver nog geen concrete actie ondernomen. Ook wereldwijd blijft de nodige respons uit. De gebeurtenis wordt veroordeeld maar nergens vinden er ontmoetingen plaats om te praten over hulp of een eventueel ingrijpen.

Enkel de Verenigde Staten bieden hun steun aan waarmee de kans op hulp een klein beetje groter wordt, dat meldt Reuters. Toch viel er nog geen beslissing over wat er exact zal gebeuren. "Er zijn momenteel gesprekken aan de gang met de Nigeriaanse regering over wat de Verenigde Staten eventueel kunnen doen om te helpen. Voorlopig worden die gesprekken gewoon verder gezet", aldus Marie Harf, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

#BringBackOurGirls

Op de sociale media leeft het schokkende verhaal van de meisjesroof wel. Op Twitter roepen vele mensen met hun tweets en bijhorende hashtags op tot actie in de hoop dat de meisjes alsnog terecht raken. Maar de gezonken ferry in Zuid-Korea en de vermoedelijk onvindbare vlucht MH370 van Malaysia Airlines gaan voorlopig nog steeds met de meeste media-aandacht lopen. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners