Niger slechtste plek voor moeders

08/05/12 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Het West-Afrikaanse land Niger is de slechtste plaats in de wereld om een moeder te zijn. Dat blijkt uit een jaarlijkse index van Save the Children.

Niger slechtste plek voor moeders

© Reuters

De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking publiceert jaarlijks een index die de gezondheid, onderwijs, economische status en voeding van moeders bestudeert uit 165 landen.

Ondervoeding

De organisatie beschrijft hoe door chronische ondervoeding moeders, die zelf in hun jeugd verkommerd werden, noodgedwongen minder aten en zo meer kwetsbare baby's baarden.

Niger strandt op de laatste plaats en stoot daarmee Afghanistan van de troon. Het West-Afrikaanse land wordt getroffen door een voedselcrisis in de Sahelregio.

"Een miljoen jongeren wordt er met de dood bedreigd," klinkt het bij de organisatie. Bijna een derde van de Nigerese kinderen is ondervoed en een op zeven sterft vóór zijn vijfde levensjaar.

Welvaart niet genoeg "We hebben dringend ondervoedingsprojecten nodig om de gezondheid van zowel de baby's als de moeders te verzekeren", reageert beleidsdirecteur van Save the Children Brendan Cox.

Volgens Afrikaspecialist Martin Plaut van de Britse BBC toont de lijst aan dat welvaart niet het enige criterium is voor een gunstige positie in de index. "Een arm land zoals Malawi doet opvallend beter dan verwacht. Dat komt omdat kinderen borstvoeding krijgen binnen het eerste uur na hun geboorte en dat verder krijgen tot twee jaar."

Noorwegen is volgens Save the Children de beste plek om een moeder te worden, gevolgd door IJsland en Zweden. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners