Niger en Tsjaad vechten in Nigeria tegen Boko Haram, zonder steun van ‘bang’ Nigeriaans leger

Troepen uit Niger tonen een Boko Haram-vlag in Damasak, Noord-Nigeria © REUTERS

In het noordoosten van Nigeria hebben eenheden van de legers van Niger en Tsjaad Boko Haram verdreven uit de stad Damasak. Daarbij werd een massagraf ontdekt. Maar opvallend: het Nigeriaanse leger is nergens te bespeuren.

Dat schrijft de verslaggever ter plekke van The New York Times, die ook kon vaststellen dat Damasak, ooit een bedrijvige stad met 200.000 inwoners aan de grens met Niger, helemaal leeggelopen is. De bewoners werden ofwel gedood of sloegen op de vlucht, aldus de krant, sinds Boko Haram de stad in november veroverde. De winkels zijn leeggeplunderd en de vlag van Boko Haram is nog alomtegenwoordig.

Journalisten bezochten de stad op uitnodiging van het leger van Tsjaad, dat samen met de collega’s uit Niger tussen 14 tot 16 maart Boko Haram uit de stad verdreef. Wat oorspronkelijk werd beschouwd als vruchtbare samenwerking tussen regionale strijdmachten, met ook deelname van Kameroen, is het in de praktijk veel minder gebleken, aldus de Times. Het is opvallend dat in deze Nigeriaanse stad geen teken van Nigeriaanse militaire aanwezigheid valt te bespeuren, en de troepen uit Tsjaad en Niger hebben niet veel zin om een bezettingsmacht te worden. “Onze rol is om terroristen te verdrijven, niet om een stad te besturen”, aldus een officier. “Maar het Nigeriaanse leger is bang”.

De minister van Defensie van Tsjaad, Moussa Faki Mahamat, is het daarmee eens, hoewel hij iets meer diplomatieke termen hanteert: “Onze grootste wens is dat het Nigeriaanse leger zijn zaakjes op orde stelt – dat het verantwoordelijkheid neemt voor de steden. We zijn klaar om ons snel terug te trekken”.

Massagraf

De militairen uit Niger en Tsjaad vertelden de journalisten ook over een massagraf, met zo’n honderd slachtoffers.

“De lijken lagen onder een brug bij het buitenrijden van de stad in de richting van Niger”, zei de Tsjadische kolonel Azem Bermandoa Agouna, die zich ter plekke ging vergewissen van de ontdekking van zijn manschappen. “Er lagen her en der hoofden en lichamen, het massagraf lijkt wel een termietenheuvel”, voegde hij eraan toe. De meeste slachtoffers werden doodgeschoten, ook al waren anderen onthoofd. De slachtpartij zou volgens hem een maand tot twee maanden oud zijn.

Goodluch Jonathan

Terwijl het verslag in de New York Times verscheen gaf de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan een interview aan de BBC, waarin hij een snelle overwinning op Boko Haram in het vooruitzicht stelde. “Ik heb goede hoop dat het ons niet langer dan een maand zal kosten om al onze gebieden weer onder controle te krijgen”, aldus de president die volgende week verkiezingen tegemoet gaat. “We hadden Boko Haram onderschat, we moesten ons herbewapenen”. Maar nu is het leger klaar, aldus de president.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content