Nieuwsanker neemt ontslag uit protest tegen Berlusconi

25/05/10 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

Een bekend Italiaans nieuwsanker heeft haar buik vol van de gekleurde berichtgeving op de Rai.

In Italië is opschudding ontstaan nadat een van de bekendste nieuwslezeressen ontslag heeft genomen. Oorzaak zou de gekleurde berichtgeving zijn in het voordeel van mediamagnaat en premier Silvio Berlusconi. Maria Luisa Busi, het anker van TG1, een nieuwsshow op de Italiaanse openbare omroep Rai, uitte in een brief aan haar oversten haar ongenoegen, zo meldt de Britse krant The Independent. Eerder waren er al verschillende aanvaringen tussen Busi en de eindredacteur van de nieuwsshow, Augusto Minzolini. De koers die de eindredacteur momenteel aanhoudt, zou niet echt gesteund worden door het redactiecomité van de show. Rai-baas en oud-journalist, Paolo Garimberti, ziet Busis ontslag als een dringend signaal voor het management van de openbare omroep om de situatie extra in de gaten te houden.

Berlusconi heeft niet enkel drie van de zeven Italiaanse kabelzenders in handen, maar oefent als eerste minister ook nog eens een zeer grote invloed uit op de richting die de openbare omroep Rai uitgaat. Zo heeft hij onder andere de hand gehad in de aanstelling van Minzolini.

Seksschandaal

Het controleorgaan van de Italiaanse media, AGCOM, tikte Minzolini eerder al eens op de vingers voor de gekleurde berichtgeving tijdens de verkiezingen van maart dit jaar. De oppositie, de Democratische Partij, zou te weinig aan bod gekomen zijn, terwijl Volk van de Vrijheid van Berlusconi beduidend meer aandacht kreeg.

Vorig jaar kwam de Rai eveneens in opspraak toen bleek dat de zender seksschandalen rond Berlusconi bijna helemaal links liet liggen. Minzolini en Berlusconi worden er momenteel nog van verdacht dat ze een talkshow op de Rai uit de ether wilden halen, nadat die berichtte over de uitspattingen van de Italiaanse eerste minister.

Dat er verdeeldheid is, blijkt uit de verschillende reacties. Minzolini ontkent in alle toonaarden dat er ook maar enige vooringenomenheid sluipt in de berichtgeving. " Ik liet altijd verschillende mensen aan het woord en de reactie van het publiek spreekt mij zeker niet tegen". Busi lijkt de meeste steun te krijgen van de oppositiepartijen, die haar professionalisme loven, terwijl de centrumrechtse partij van Berlusconi de kant van Minzolini kiest.

Lees meer over:

Onze partners