Nieuwe wetten in Oekraïne maken komaf met communisme, maar rehabiliteren collaborateurs

16/05/15 om 00:44 - Bijgewerkt om 00:44

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft enkele controversiële wetten aangenomen die communistische propaganda verbieden. Tegelijk worden 'onafhankelijkheidsstrijders' erkend die collabeerden met de nazi's.

Nieuwe wetten in Oekraïne maken komaf met communisme, maar rehabiliteren collaborateurs

President Porosjenko van Oekraïne © Reuters

De wetten waren op 9 april al door de pro-Westerse partijen in het parlement in Kiev goedgekeurd, maar zijn nu officieel geworden door de handtekening van de president.

Ze willen de breuk bekrachtigen met het Sovjetverleden.

De tekst "verbiedt Sovjetsymbolen en veroordeelt het communistische regime". De "totalitaire communistische en nazistische regimes" worden op hetzelfde niveau geplaatst.

Daarnaast voorzien de wetten een "erkenning van de strijders voor de onafhankelijkheid van Oekraïne tegen de Sovjetbezetters". Vooral die laatste maatregel is erg omstreden. De leden van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) en het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA) worden op die manier namelijk officieel als "onafhankelijkheidsstrijders" erkend. Nochtans gaat het om organisaties die tijdens Tweede Wereldoorlog collaboreerden met nazi-Duitsland.

'Richting afgrond'

Nog een andere wet regelt de vrije toegang tot archieven van de "repressieve Sovjetdiensten" tussen 1917 en 1991.

Rusland had eerder al hevige kritiek geuit op de wetteksten. Het beschuldigt Kiev ervan totalitaire methodes toe te passen om Oekraïne te "desovjetiseren" ten voordele van een nationalistische ideologie die het land "richting afgrond" duwt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners