Nieuwe wending: ‘Vermiste Boeing 777 is mogelijk ergens geland’ (onderzoekers)

Zoektocht naar verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines © REUTERS
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Als er niet snel nieuwe aanwijzingen worden gevonden over het lot van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, moet de zoektocht mogelijk helemaal opnieuw beginnen, zeggen bronnen binnen het onderzoeksteam.

‘De Boeing 777 van Malaysia Airlines is niet gecrasht, maar mogelijk ergens geland.’ Dit schijnbaar onmogelijke scenario wordt opnieuw in overweging genomen door het internationale reddingsteam in Kuala Lumpur dat tot nog toe vruchteloos zocht naar de vermiste Boeing 777 in de Indische Oceaan in een poging om dit nooit geziene hoofdstuk in de geschiedenis van de luchtvaart op te lossen.

‘Als er de komende dagen geen positief resultaat uit de bus komt, zullen we deze mogelijkheid opnieuw moeten bekijken’, zeggen bronnen binnen het onderzoeksteam volgens een exclusief bericht in de Maleisische krant New Straits Times. ‘De theorie dat het ergens anders is geland is niet onmogelijk, aangezien we nog steeds geen enkel wrakstuk hebben gevonden dat aan de Boeing 777 kan gelinkt worden.’

Verstopt

De bronnen zeggen echter niet in welk land het toestel mogelijk is geland of gecrasht. ‘Al lijkt de mogelijkheid dat één bepaald land het toestel verstopt terwijl meer dan 20 landen er naar op zoek zijn, absurd,’ aldus de onderzoekers die toegaven dat het moeilijk vast te stellen is – ondanks berekeningen die in die richting wijzen – of het vliegtuig effectief in de Indische Oceaan eindigde.

Ondertussen gaat de zoektocht in de Indische Oceaan gewoon verder. Het vliegtuig met aan boord 239 passagiers is intussen al meer dan zes weken vermist. Een onbemande duikboot zoekt sinds vorige week op de zeebodem naar wrakstukken. Tegen maandag waren al acht tochten afgelegd, waarbij geen voorwerpen werden ontdekt. Ook tien militaire vliegtuigen en elf schepen in de regio rond 1.740 kilometer ten noordwesten van Perth nemen deel om te speuren naar mogelijke drijvende wrakstukken op het wateroppervlak. Ook die kenden nog geen succes.

‘Als we het wrak vinden, zal dat op goed geluk zijn’, aldus nog de onderzoekers.

Partner Content