Nieuwe veiligheidsmaatregelen voor de luchthaven van Zaventem

19/10/16 om 13:11 - Bijgewerkt op 20/10/16 om 11:12

Vanaf 7 november moeten reizigers op Brussels Airport niet meer voor een prescreening door de tenten die na de aanslagen van 22 maart voor de vertrekhal werden geplaatst.

Nieuwe veiligheidsmaatregelen voor de luchthaven van Zaventem

© Belga

"We gaan van zeer zichtbare veiligheidsmaatregelen naar iets minder zichtbare, maar met een hoger veiligheidsniveau", zo kondigden minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, aan.

Minister Jambon sprak van "een evolutie naar een nieuw veiligheidsconcept met integratie van menselijke controle en inzet van technologie".

Opvallende technologische maatregelen zijn de inzet van camera's met nummerplaat- en met gezichtsherkenning. Op de toegangsweg tot de luchthaven (A201) komt ook een slagboomsysteem, waar wagens kunnen worden tegengehouden. De agenten op de luchthaven krijgen een opleiding om verdachte gedragingen te kunnen herkennen, er komt een snelleresponsteam en de federale politie zal aanwezig zijn in het operationeel centrum van de luchthaven.

"De combinatie van alle maatregelen zorgt voor een veilige situatie", aldus Jambon. Daardoor kunnen ook de prescreeningstenten voor de vertrekhal verwijderd worden. Wagens blijven wel verboden in die zone. Ook de 'kiss and ride'-zone komt niet meer terug. Het is de bedoeling om het veiligheidsconcept op termijn uit te breiden naar de regionale luchthavens. (Belga/TE)

Onze partners