Nieuwe TV-format in Pakistan: Win een baby!

30/07/13 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

De kijkcijferstrijd heeft in Pakistan een nieuw dieptepunt bereikt. In een controversieel, maar immens populair spelprogramma kunnen deelnemers achtergelaten baby's winnen.

Nieuwe TV-format in Pakistan: Win een baby!

Het populaire programma Aman Ramaza, dat live wordt uitgezonden op de Pakistaanse televisie tijdens de Ramadan, is vergelijkbaar met 'De Juiste Prijs' van bij ons. Deelnemers uit het publiek ontvangen prijzen als ze correct kunnen antwoorden op vragen over de Koran. Maar naast 'normale' prijzen als motorfietsen, microgolfovens, wasmachines en koelkasten kunnen de deelnemers ook baby's winnen. In de voorbije weken zijn al twee pasgeboren meisjes aan nietsvermoedende kinderloze koppels als prijs overhandigd.

De twee kindjes werden gevonden door een ngo, die naar eigen zeggen tot 15 gedumpte baby's per maand binnenkrijgt. 'Ons team vindt gedumpte baby's op straat, tussen het afval - sommigen zijn dood, andere verscheurd door dieren. Dus waarom er niet voor zorgen dat de baby in leven blijft en een goede thuis heeft?', zegt Ramzan Chhipa van de ngo aan CNN.

In Pakistan is adoptie officieel niet mogelijk. De koppels die een baby winnen moeten aan de rechter het voogdijschap vragen. Volgens de ngo worden de koppels op voorhand gescreend.

Publiciteitsstunt

Veel kijkers kunnen de show, die momenteel alle kijkcijferrecords breekt, wel smaken, anderen noemen het een publiciteitsstunt. 'Word wakker, Pakistan', schreef Shamim Mahmood op de Facebook-pagina van de ngo. 'Baby's zijn geen trofeeën die je zomaar aan iemand kan overhandigen.'

Volgens de programmamakers is de show geen gimmick om de kijkcijfers op te krikken tijdens de Islamitische Heilige Maand. Het is volgens hen een manier om een gebroken natie die geplaagd wordt door sektarisch geweld, religieuze intolerantie en terrorisme, opnieuw bijeen te brengen.

'Deze baby's groeien op op straat en worden gebruikt voor zelfmoordaanslagen. We hebben geprobeerd een alternatief te tonen', zegt de presentator van het programma Aamir Liaquat Hussain. (TE)

Lees meer over:

Onze partners