Nieuwe trofeebeelden erger dan Abu Ghraib-schandaal

21/03/11 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Het Pentagon heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor zogenaamde trofeefoto's van Amerikaanse soldaten naast het lijk van een Afghaanse burger die door hun eenheid werd vermoord.

Nieuwe trofeebeelden erger dan Abu Ghraib-schandaal

© Reuters

Het Duitse dagblad Der Spiegel publiceerde maandag drie foto's waarop de wandaden van de Amerikaanse soldaten in Afghanistan te zien is. De soldaten poseren onder meer naast het lijk van een burger vermoord door hun eenheid. Ze houden hem als een trofee vast aan zijn haren. Een andere foto toont de lijken van twee slachtoffers, rug aan rug gezeten voor een tank.

"We hebben maar een klein deel gepubliceerd, slechts drie van de 4.000 foto's en video's die we bezitten. De publicatie is noodzakelijk om het verhaal te kunnen vertellen van een oorlog die met de beste bedoelingen, de jacht op terroristen van Al-Qaida in Afghanistan, gestart werd. De oorlog werd aanvankelijk gelegitimeerd door een mandaat van de VN, maar is ondertussen ontaard", aldus Der Spiegel.

Abu Ghraib
Der Spiegel bevestigt dat het Pentagon er alles aan gedaan heeft om de publicatie van de foto's te voorkomen. Dit uit vrees dat de publicatie hetzelfde effect zou hebben als de foto's van Amerikaanse bewakers in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Die foto's toonden bewakers die gevangenen martelden en vernederden voor hun plezier.

De foto's maken deel uit van een gerechtelijk onderzoek. Twaalf soldaten van dezelfde eenheid werden al vervolgd door de militaire rechtbank. Vijf van worden beschuldigd van de moord op drie Afghaanse burgers in februari. De andere zeven worden ervan beschuldigd de slachtoffers verminkt te hebben.

Afghaanse burgerslachtoffers door buitenlandse troepen is een uiterst gevoelige zaak in Afghanistan. Vorig jaar werd een recordaantal burgerslachtoffers geteld in Afghanistan. Meer dan 2.700 mensen kwamen om, dat is 15 procent meer dan het jaar daarvoor. Volgens een rapport van de VN zou de taliban verantwoordelijk zijn voor 75 procent van de slachtoffers.

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners