Nieuwe Syrische Nationale Raad laat Assad koud

03/10/11 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad negeert de verenigde Syrische oppositie.

Het regime in Damascus heeft blijkbaar beslist om de vereniging van de Syrische oppositie te negeren. In de staatsmedia werd met geen woord gerept over de Nationale Raad die gisteren verzamelen blies in Turkije.

In plaats van over de groepering van de tegenstanders van Assad te berichten, bewierookten de door het regime gecontroleerde staatsmedia de "martelarenbegrafenis" van acht leden van de regeringstroepen die door "gewapende terroristen" gedood werden.

Het persagentschap Sana maakte ook melding van een inbeslagname van automatische wapens en raketwerpers, die het land waren binnengesmokkeld, in de provincie Idlib, in de buurt van de Turkse grens.

Internationale hulp

De vertegenwoordigers van de belangrijkste oppositiegroepen hadden zondag in Istanbul een 140-koppige Nationale Raad gekozen, die als doel de val van het regime van president Assad hebben. Bij de 29 leden van het sercretariaat-generaal zitten volgens oppositieleden vijf vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap, vier Koerden, zes afgevaardigden van het zogenaamde revolutiecomité en vier politici uit het liberale kamp. Ze willen internationale hulp voor de bescherming van Syrische burgers mobiliseren.

Meer dan 3000 doden

Sinds het begin van de protesten tegen Assad midden maart zouden al meer dan 3000 burgers gedood zijn. De afgelopen weken zijn echter vele soldaten gedeserteerd uit protest tegen de gewelddadige aanpak van de burgerbevolking. (Belga/SD)

Onze partners