Nieuwe Syrië-gezant Brahimi moet voortwerken op plan-Annan

18/08/12 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

Rusland verwelkomt de benoeming van Lakhdar Brahimi als nieuwe VN-gezant voor Syrië, maar maakt wel meteen duidelijk dat hij zich zal moeten baseren op het zespuntenplan van voorganger Kofi Annan en het akkoord van Genève over een politieke transitie in het land.

Nieuwe Syrië-gezant Brahimi moet voortwerken op plan-Annan

© Reuters

"We rekenen erop dat Brahimi zijn werk zal baseren op het reeds bestaande platform van het stappenplan voor een regeling in Syrië", luidt het in een persbericht. "We hopen dat hij de contacten met alle Syrische partijen zal voortzetten en druk zal zetten om snel een einde te maken aan het geweld."

Hoop op vooruitgang
Rusland zal naar eigen zeggen alvast geen nieuwe wapendeals afsluiten met het Syrische regime. "We hebben al vaak gezegd dat we de oude contracten zullen nakomen, maar nieuwe contracten zullen we niet meer afsluiten", zegt Lavrov in een interview met Sky News Arabia. Daarin dringt hij ook - ondanks de mislukte eerdere pogingen - opnieuw aan op de afkondiging van een staakt-het-vuren.

Ook de EU verwelkomt trouwens de aanstelling van Brahimi. Topdiplomate Cathy Ashton vraagt van de Veiligheidsraad alvast de volledige steun voor zijn inspanningen. Enkel zo is er kans op vooruitgang, besluit ze.

Algerijnse diplomaat
De Verenigde Naties kozen de Algerijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Brahimi (78) als opvolger voor Kofi Annan als VN-gezant voor Syrië. Brahimi's benoeming hing al een tijdje in de lucht. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt op een "sterke, duidelijke en eensgezinde" internationale steun voor de Algerijnse diplomaat. (Belga/INM)

Onze partners