Nieuwe strategie voor Mitt Romney: meer details

18/09/12 om 00:33 - Bijgewerkt om 00:33

Na interne kritiek voor zijn vage campagne, gaat VS-presidentskandidaat Mitt Romney meer details over zijn plannen bekendmaken. Volgens kwatongen stormt het op zijn hoofdkwartier.

Nieuwe strategie voor Mitt Romney: meer details

© Reuters

Romney gooit zijn campagnestrategie om nadat een reeks peilingen in het zog van de partijconventies aantoonde dat Barack Obama met de race weg dreigt te lopen. De president doet het de laatste paar weken opvallen goed in een aantal belangrijke strijdstaten waaronder het mogelijk doorslaggevende Ohio, waar een nieuwe peiling van het bureau PPP hem vandaag alweer een voorsprong van vijf procent geeft.

Romney kreeg uit eigen hoek de voorbije dagen steeds luider het verwijt dat niemand zijn plannen kent. En dus komt nu uit zijn campagnehoofdkwartier het signaal dat hij meer details over die plannen uit de doeken zal gaan doen.

Natuurlijke evolutie

"Wij denken dat de timing juist is om meer specifieke punten door te drukken over het Romney-plan voor een sterkere middenklasse", zei Romney-adviseur Ed Gillespie aan de krant The Washington Post. Hij ontkende echter dat de campagne radicaal het roer omgooit en sprak van "een natuurlijke evolutie."

"Er zijn veel Amerikanen die nu pas echt aandacht beginnen te besteden aan de campagne en op zoek gaan naar meer informatie en dit is het moment voor ons om hen die informatie aan te bieden."

"Ik weet niet zeker of kiezers wel het verschil begrijpen tussen de plannen van Romney en die van Obama", zei Romney's opiniepeiler Neil Newhouse tijdens een telefonische persconferentie. "Eén ding dat we vanaf nu zullen doen, is definiëren wat de verschillen tussen de twee kandidaten zijn qua belastingen."

De Romney-campagne pakt uit met nieuwe televisiespots waarin de kandidaat onder andere belooft dat hij de handelsbalans zal herstellen door China harder aan te pakken, het begrotingstekort terugbrengen door te besparen en KMO's helpen met lagere belastingen, minder regulering en andere gezondheidsregelingen. Dat zou volgens hem twaalf miljoen nieuwe banen opleveren binnen vier jaar.

Romney spreekt deze week ook de Hispanic Chamber of Commerce toe in Los Angeles. Daar zou hij uitleggen hoe hij de Amerikaanse immigratiewetgeving permanent wil hervormen "om de stroom van illegale immigratie te stremmen en legale immigratie te versterken."

Fantasiewereld

Dat neemt niet weg dat er uit de Romney-campagne verhalen over interne strubbelingen komen. In een ophefmakend artikel op de website Politico.com, verwijten Republikeinen Romney dat hij een chaotische campagne voert. Vooral topstrateeg Stuart Stevens ligt daarbij onder vuur.

"Een groeiend aantal conservatieven verwijten Stevens dat hij een te voorzichtige campagne voorstaat; een campagne die alle nadruk legt op hoe slecht obama is en niet op hoe goed Romney zou kunnen zijn", stond te lezen in het Politico-artikel.

"In de fantasiewereld waar adviseur Stuart Stevens leeft, wint Romney door nooit ook maar één ding te zeggen waar iemand een probleem mee zou kunnen hebben", citeert Politico de Wall Street Journal-columniste Kimberley Strassel.

In een interview met de Spaanstalige televisiezender Telemundo ontkende Romney echter dat er problemen zijn. "Ik heb een schitterden campagne", zei hij. "Mijn topmensen werken buitengewoon goed samen."

Romney gaf aan dat hij geen plannen heeft om zijn ploeg te herschikken. "Nee, ik heb een goed team." (TV)

Onze partners