Nieuwe staking tegen verhoging Franse pensioenleeftijd

07/09/10 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Er werd dinsdag in Frankrijk ook door honderdduizenden mensen betoogd.

In Frankrijk is er dinsdag opnieuw een algemene staking geweest tegen de plannen van de regering om de minimumpensioenleeftijd tegen 2018 van 60 naar 62 jaar op te trekken. Er werd ook door honderdduizenden mensen gemanifesteerd.

Het openbare leven in Frankrijk raakte dinsdag zwaar verstoord door de staking. Heel wat treinen reden niet (al zou het grootste deel van het Thalys-verkeer normaal verlopen zijn), het vliegverkeer raakte in de knoei en scholen bleven dicht.

In heel Frankrijk werd betoogd tegen de plannen. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken ging het in totaal om 1,1 miljoen manifestanten. De vakbond CFDT van haar kant sprak dinsdag van 2,5 miljoen betogers.

De grootste betoging had plaats in Parijs. Volgens de vakbonden namen er 270.000 mensen aan deel, terwijl de politie er 80.000 telde.

Aanpassingen mogelijk

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is de hervorming nodig wegens de verouderende bevolking. Hij blijft achter de kern van het plan staan, maar sluit intussen aanpassingen op bepaalde punten niet uit. Ook de Franse premier François Fillon blijft achter de verhoging van de pensioenleeftijd staan.

Onze partners