Nieuwe staking legt haven Calais plat

29/06/15 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:43

De haven van Calais wordt alweer geblokkeerd. Ook de sporen aan de terminal van de Kanaaltunnel worden bezet. De zeelieden staken tegen de verkoop van twee schepen van MyFerryLink waarbij de helft van het personeel zijn baan dreigt te verliezen.

Nieuwe staking legt haven Calais plat

© AFP

Stakende zeelieden hebben de haven van Calais geblokkeerd, zo meldt de vakbond Syndicat Maritime Nord. Er vertrokken noch arriveerden boten, aldus rederij P&O op Twitter. Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, kondigde recentelijk de verkoop van twee schepen van dochter MyFerryLink aan, tot ontevredenheid van de werknemers.

Contract niet verlengd

Vorige week waren er al acties. Toen werden de sporen bezet aan de terminal van de Kanaaltunnel. Die actie zorgde niet alleen voor een stopgezet spoorverkeer, maar ook voor een verkeerschaos met rijen vrachtwagens. Ook toen werd de haven geblokkeerd.

In vakbondskringen werd vernomen dat de nieuwe actie er gekomen is nadat het gerecht in Boulogne-sur-Mer niet inging op de vraag van de bestuurders van SeaFrance - dat is de coöperatieve die MyFerryLink exploïteert - om het bevrachtingscontract van de MyFerryLink-schepen met Eurotunnel te verlengen. Dat contract loopt woensdag af.

Helft dreigt baan te verliezen

Steen des aanstoots is de verkoop door Eurotunnel van twee van de drie MyFerryLink-schepen aan DFDS Seaways. Die Deense rederij wil maar met 202 van de 600 werknemers van SeaFrance verder na de overname van de twee schepen. Het derde schip, 120 werknemers, blijft bij Eurotunnel, waardoor met andere woorden zowat de helft van het personeel dreigt zijn baan te verliezen. De vakbond sluit andere acties de komende dagen en uren niet uit, ook bij de Kanaaltunnel. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners