Nieuwe schietpartij in Amerikaanse school

11/01/13 om 03:32 - Bijgewerkt om 03:32

Een zestienjarige schutter heeft in een school in Californië één student levensgevaarlijk verwond. Vicepresident Joe Biden stelt komende dinsdag zijn plan voor om vuurwapengeweld te bestrijden.

Nieuwe schietpartij in Amerikaanse school

© Reuters

De schietpartij, minder dan een maand na het bloedbad in de Sandy Hook-school in Connecticut, vond plaats in een middelbare school in het stadje Taft in centraal Californië. Een zestienjarige jongen drong gewapend met een geweer een klas binnen en schoot één van de studenten neer.

De dader werd gearresteerd. Het slachtoffer ligt nog steeds in kritische toestand in het ziekenhuis, maar zou buiten levensgevaar zijn.

De leraar in de klas en een administratieve bediende van de school slaagden erin om de schutter ervan te overtuigen om zijn wapen neer te leggen. De leraar raakte lichtgewond door een schampschot aan het hoofd.

'Veel levens gered'

De school wordt normaal gezien bewaakt door een gewapende politieagent, maar omdat er sneeuw op de wegen lag, was die niet op zijn werk geraakt, meldt het persbureau Reuters. Na de schietpartij in Connecticut pleitte de machtige vuurwapenlobbygroep NRA (National Rifle Association) ervoor om bij alle Amerikaanse scholen gewapende bewakers neer te zetten.

"Ik denk dat hij vandaag veel levens gered heeft", roemde de Republikeinse Congresman Kevin McCarthy de leraar. McCarthy vertegenwoordigt in Washington het district waar Taft ligt. De schutter had twintig kogels op zak en probeerde ook een andere student neer te schieten, maar miste.

De schutter, wiens naam niet werd vrijgegeven, had naar verluidt ruzie met zijn twee doelwitten en riep hun namen uit toen hij de klas in liep. Eén student raakte licht gewond toen hij probeerde te vluchten en struikelde. Een andere werd naar het ziekenhuis gebracht met mogelijke gehoorschade.

Plan Biden dinsdag klaar

De schietpartij kwam op dezelfde dag dat vicepresident Joe Biden vergaderde met onder andere de NRA. Biden werd na de schietpartij in Connecticut belast met het opstellen van een plan om vuurwapengeweld in te perken. Hij gaf aan dat hij dat tegen volgende dinsdag inlevert bij Oabama.

Of Biden zal voorstellen om het in 2004 vervallen verbod op semiautomatische aanvalswapens te hernieuwen, is niet duidelijk. De vicepresident gaf wel aan dat hij zou aansturen op een verbod op de magazijnen met hoge capaciteit die dolle schutters in de VS vaak gebruiken en op "bijna universele" achtergrondonderzoeken voor wie een vuurwapen wil kopen, schrift de New York Times.

NRA tackelt Biden

Dat Obama en Biden het niet makkelijk zullen hebben om hun voorstellen goedgekeurd te krijgen, werd meteen na de vergadering al duidelijk, toen de NRA Bidens plan tackelde met de voeten vooruit. Volgens de pro-wapengroep heeft het Witte Huis "een agenda om het Tweede Amendement aan te vallen." Die grondwettelijk bepaling stelt dat Amerikanen het recht hebben om wapens te bezitten, maar preciseert niet welke.

De NRA klaagde dat Biden "restricties voorstelt op legale wapenbezitters - eerlijke, hardwerkende Amerikanen die hun belastingen betalen. Wij zullen niet toestaan dat vuurwapenbezitters die de wet naleven de schuld krijgen voor de daden van criminelen en gekken."

De NRA kondigde aan dat ze haar zaak zou gaan verdedigen bij de leden van het Amerikaanse parlement. De groep heeft vooral invloed bij de Republikeinse partij. Die heeft de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kan Obama daar dus afblokken.

Generaal McChrystal: 'Kinderen beschermen'

Strengere nieuwe wapenwetten kregen ondertussen steun uit ietwat onverwachte hoek. Ex-generaal Stanley McChrystal, de voormalige bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, schaarde zich tijdens een interview op de nieuwszender MSNBC aan de zijde van Obama en Biden.

"Ik heb mijn hele carrière een M16 of een M4-karabijn gedragen. Een M4 schiet een kogel van 5,56 millimeter af tegen duizend meter per seconde. Als die een menselijk lichaam raakt, zijn de gevolgen vreselijk. Daar is hij voor ontworpen. Dat is wat onze soldaten horen te dragen. Ik denk niet dat we op zulke wapens nodig hebben in de straten en zeker niet op de scholen van Amerika."

"We moeten onze kinderen, onze politie en onze bevolking beschermen", vervolgde McChrystal. "Serieuze stappen zijn noodzakelijk. We praten wel eens over beperkte maatregelen in de marge, maar ik denk niet dat dat voldoende is."

Onze partners