Nieuwe problemen met drie kerncentrales in Japan

08/04/11 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

De zware aardschok in Japan heeft problemen veroorzaakt in drie nieuwe kerncentrales. De aardbeving eiste ook drie doden.

Nieuwe problemen met drie kerncentrales in Japan

Japan is gisteren getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het ging om een zware naschok na de beving van 11 maart. Door de naschok kwamen drie nieuwe kerncentrales in de problemen.

Onagawa
In de kerncentrale van Onagawa in de Miyagi prefectuur zijn er lekken vastgesteld. Er vielen ook twee van de drie elektricteitstoevoeren uit. Daardoor stopte het koelproces in het bad met gebruikte splijtstof. De koeling verloopt nu via noodgeneratoren.

Rokkasho en Higashidori
Ook in de centrales van Rokkasho en Higashidori viel de stroom uit door de aardbeving. Volgens het Japanse Nucleair Veiligheidsagentschap verloopt ook in deze kerncentrales de koeling nu via noodcircuits.

FukushimaDe zware naschok vormt ook een bedreiging voor de kerncentrale van Fukushima. Volgens een onderzoek van de Nucleaire Veiligheidscommissie van de Verenigde Staten zijn de baden met radioactief afvalwater bijzonder gevoelig aan bevingen. Volgens uitbater Tepco is er echter geen bijkomende schade gemeten.

Tijdens de beving werden 15 reddingswerkers in Fukushima geëvacueerd. Anderen moesten dekking zoeken onder tafels. De zware naschok toont nog maar eens aan dat alle kerncentrales wel degelijk een veiligheidsrisico zijn bij aardbevingen.

De nieuwe aardschok eiste ook drie doden en 140 gewonden. Er werd een tsunami-alarm afgeroepen maar dat werd kort daarna opgeheven. De aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter was de grootste naschok sinds de beving en de tsunami van 11 maart.

Volgens de politie zijn tot nu toe 12.600 lichamen geborgen Meer dan 14.700 mensen zijn nog altijd vermist. (EE)

Lees meer over:

Onze partners