Nieuwe 'pandarel': China stelt uitlevering aan Maleisië uit door vlucht MH371

11/04/14 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:19

China heeft de uitlevering van twee panda's aan Maleisië uitgesteld, uit respect voor de familieleden van de passagiers van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines.

Nieuwe 'pandarel': China stelt uitlevering aan Maleisië uit door vlucht MH371

© Reuters

Uit respect voor de familieleden van de passagiers van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, heeft China de uitlevering van twee reuzenpanda's aan Maleisië uitgesteld. Dat heeft de Maleisische minister voor Milieu Datuk Palanivel bekendgemaakt, schrijft de Australische nieuwszender CTV News.

Nadat de Boeing van Malaysia Airlines op 8 maart verdween, zijn de relaties tussen Maleisië en China bekoeld. Dit heeft nu ook zijn uitwerking op de 'pandadiplomatie.' Het pandapaartje Feng Yi en Fu Wa zou op 16 april vertrekken richting Kuala Lumpur, maar de Chinezen hebben deze uitlening voor onbepaalde tijd uitgesteld in afwachting van de resultaten van de zoekactie naar de vermiste Boeing.

Economische partners

Twee derde van de inzittenden van vlucht MH371 waren Chinees. Het vliegtuig verdween op mysterieuze wijze van de radar toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. China, een belangrijke economische partner van Maleisië, heeft de Maleisische overheid er meermaals van beschuldigd geen degelijk onderzoek te voeren.

De uitleenovereenkomst over de panda's opgesteld tussen beide landen geldt voor tien jaar. Maleisië hoopt alsnog de panda's snel te kunnen ontvangen want het land investeerde 7,7 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) in een pandaverblijf en twee bamboevelden. "Het zou bovendien mooi zijn als de panda's voor 31 mei aankomen in ons land, want dan vieren we de veertigste verjaardag van onze betrekkingen met China", aldus de Maleisische minister.

Niet alleen de (panda)diplomatieke relatie tussen China en Maleisië is bekoeld na de verdwijning van de Boeing. Ook het toerisme lijdt onder het mysterie. Al 30.000 Chinezen hebben hun vakantie in Maleisië geannuleerd.

Lees meer over:

Onze partners