Nieuwe Oostenrijkse regering wil gedenksteen voor Joden die in concentratiekamp werden vermoord

Sebastian Kurz. © Belga Image

De nieuwe, rechtse, regering in Oostenrijk laat in het vroegere vernietigingskamp Maly Trostinec een gedenksteen plaatsen voor de daar door de nazi’s vermoorde Joden. ‘Dat is een duidelijke bekentenis van historische verantwoordelijkheid en medeschuld van Oostenrijk’, zei kanselier Sebastian Kurz.

Die nieuwe regering bestaat uit de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ. Israël had al laten weten de diplomatieke contacten met Wenen te zullen limiteren.

In het kamp nabij het nu Wit-Russische Minsk zijn van 1942 tot 1944 ongeveer 60.000 mensen met gas of een nekschot gedood. Rond 10.000 van de vermoorde Joden stamden uit Wenen. Slechts weinigen hebben het uitroeiïngskamp overleefd, zeggen geschiedkundigen. Oostenrijk, dat in 1938 door Adolf Hitler bij het Deutsche Reich werd geannexeerd, heeft zich tot het midden van de jaren tachtig gepresenteerd als een slachtoffer van de nazi’s en heeft pas later medeschuld bekend.

Het regeerakkoord van ÖVP en FPÖ voorziet ook voor de Oostenrijkse slachtoffers van het nationaal-socialisme een dubbel staatsburgerschap. Daarvan kunnen tot 200.000 mensen genieten. De FPÖ, die voor een tweede keer aan een Oostenrijkse regering deelneemt, is na de Tweede Wereldoorlog door een vroegere nazi gesticht.

Kurz kondigde beide maatregelen aan nadat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken had meegedeeld dat het de FPÖ-ministers wil boycottten. Zij beheren in het bijzonder de portefeuilles van Binnen- en Buitenlandse Zaken alsmede Defensie.

Partner Content