Nieuwe onthullingen in de zaak van Amanda Knox

30/04/14 om 10:19 - Bijgewerkt om 11:12

Het Italiaanse gerecht heeft het vonnis in de zaak van Amanda Knox toegelicht. Knox zou de Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher zelf de keel hebben doorgesneden om haar te vernederen.

Nieuwe onthullingen in de zaak van Amanda Knox

Amanda Knox © Reuters

Drie maanden nadat de Amerikaanse Amanda Knox door het Hof van Beroep in Firenze werd veroordeeld tot 28 jaar en 6 maanden cel voor de moord op de 21-jarige Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher in hun huis in Perugia, heeft het Italiaanse gerecht zijn motivatie voor het vonnis publiek gemaakt. Het Hof verwerpt daarin de theorie dat de Ivoriaan Rudy Guede, die al in de gevangenis zit voor de moord, alleen heeft gehandeld.

Geld

Het lichaam van Kercher vertoonde verwondingen die wijzen op verschillende daders. Maar hoewel Guede inderdaad mogelijk een seksueel motief had, is het niet geloofwaardig dat de moord werd uitgevoerd als onderdeel van een misgelopen seksspel zoals werd gesuggereerd omdat dit niet te rijmen valt met wat bekend is over het karakter van Kercher, zo schrijft The Guardian.

Volgens de rechtbank hadden de twee vrouwelijke huisgenoten de avond van de moord ruzie over geld en zijn die huiselijke spanningen uitgemond in een explosief conflict. Guede heeft tijdens zijn verhoor door de politie gezegd dat Kercher de Amerikaanse had beschuldigd van diefstal van geld uit haar kamer.

'Het staat vast dat op een gegeven moment tijdens de avond de gebeurtenissen elkaar opvolgden. Het Engelse meisje werd door Amanda Knox aangevallen, door Raffaele Sollecito, die zijn toenmalige vriendin steunde, en door Rudi Hermann Guede, en werd in bedwang gehouden in haar eigen kamer', aldus het document dat meer dan 300 bladzijden telt.

Sollecito en Knox hebben altijd alle betrokkenheid ontkend en benadrukken dat ze niet in het huis aanwezig waren op de avond van de moord.

Pesten en vernederen

Het Hof in Firenze argumenteert dat beide 'uit een verlangen om Kercher te pesten en te vernederen' handelden. Nog volgens de motivatie was het Amanda Knox zelf die het meisje de keel doorsneed.

Tijdens de zes en een half jaar sinds de moord in 2007 werden Knox en Sollecito veroordeeld, opnieuw vrijgelaten en een tweede keer veroordeeld. De verdediging tekende na de tweede veroordeling opnieuw beroep aan bij het Hof van Cassatie. Pas wanneer die de de veroordeling bevestigt, zullen Knox en Sollecito officieel als schuldig worden beschouwd volgens de Italiaanse wet.

Sollecito (30), die van 2007 tot 2011 al in de gevangenis zat en door het vonnis van januari veroordeeld werd tot 25 jaar, is voorlopig vrij, maar mag Italië niet verlaten. De 26-jarige Knox woont nu in de Verenigde Staten, maar zal om uitlevering gevraagd worden.

'Ik ben onschuldig en het motovatiedocument verandert daar niets aan', zo reageerde Knox. 'Experts zijn het erover eens dat mijn DNA nergens in de kamer van Meredith werd gevonden, terwijl het DNA van de echte moordenaar, Rudy Guede, wel aanwezig was in de kamer en op het lichaam. Dit forensisch bewijs spreekt de theorie van meerdere daders tegen.'

Meredith Kercher werd in 2007 vermoord in de flat die ze deelde met Amanda Knox. Haar keel was doorgesneden en ze was seksueel misbruikt.

Lees meer over:

Onze partners