Nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko zet vredesplannen uiteen

Petro Porosjenko © AFP

De 48-jarige Petro Porosjenko heeft in het parlement in Kiev de eed afgelegd als nieuwe president van Oekraïne. Hij beloofde de eenheid te zullen bewaren.

Een duidelijke boodschap aan het oosten van Oekraïne, dat ten prooi is gevallen aan een separatistische opstand. Porosjenko richtte zich tot de inwoners van de overwegend Russischtalige industrieregio Donbas, of Donetsbekken, en beloofde hen decentralisatie van de macht en de garantie op het vrije gebruik van de Russische taal. Een federalisering van het land wijst hij echter af. Wel wil hij snel parlementsverkiezingen organiseren.

Hij riep de separatisten in het oosten op om hun wapens neer te leggen en beloofde iedereen die geen bloed aan de handen heeft, vrij te stellen van gerechtelijke vervolging. Porosjenko: ‘Ik wil geen wraak en ook geen oorlog’.

‘Goede kansen’

Hij zei echter ook ieder ‘compromis’ met Rusland over de Europese koers van Kiev te weigeren. Niemand heeft het recht Oekraïne op weg naar de EU te hinderen, zei hij. ‘Het is tijd geworden om een nieuw en modern Oekraïne op te richten.’

Verder zei Porosjenko dat hij in Normandië aan de Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat het schiereiland Krim (dat zich in een referendum afscheurde van Oekraïne en aansloot bij Rusland, nvdr.) Oekraïens was en altijd zal blijven.

Poetin had een gesprek met Porosjenko in de marge van de D-Day-herdenkingsplechtigheden. De Russische president zei de denkrichting van Porosjenko te waarderen. Porosjenko zelf gewaagde van het begin van een dialoog met Rusland en dat er ‘goede kansen’ op slagen zijn.

Buitenlandse delegaties

De ceremonie in het Oekraïense parlement werd bijgewoond door delegaties uit meer dan 50 landen, zoals de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, de Poolse president Bronislaw Komorowski en de Duitse president Joachim Gauck.

De Russische president Vladimir Poetin was uitdrukkelijk niet uitgenodigd, maar Moskou werd vertegenwoordigd door de Russische ambassadeur Michail Zoebarov. Hij is officieel terug naar Kiev gestuurd. Eerder dit jaar was hij nog voor ‘overleg’ naar zijn thuisland geroepen.

Diepe crisis

Porosjenko, die steenrijk werd met zijn zoetwarenbedrijf Rosjen, is op 25 mei met meer dan 54 procent van de stemmen verkozen tot president van Oekraïne. volgt Viktor Janoekovitsj op, die door het parlement in februari was afgezet nadat hij tijdens de protesten tegen zijn regering Kiev was ontvlucht. Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov nam als president ad interim tijdelijk zijn taken op. Hij focust zich nu opnieuw op zijn rol in het parlement.

Porosjenko neemt zijn ambt op temidden bloedige gevechten tussen regeringstroepen en separatisten in het oosten van Oekraïne. Volgens officiële cijfers eiste het conflict sinds april minstens 180 levens. Oekraïne, de VS en de EU beschuldigen Rusland ervan de separatisten te bewapenen, maar Moskou heeft dat altijd ontkend. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content