Nieuwe Noord-Koreaanse kernproef op komst?

14/04/12 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Noord-Korea zou snel kunnen overgaan tot een nieuwe kernproef, omdat het zijn gezicht wil redden na de mislukte raketlancering.

Nieuwe Noord-Koreaanse kernproef op komst?

© Reuters

Dat menen experts. De mislukking steekt des te meer, omdat Pyongyang er al voor de derde keer niet in slaagt een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De eerdere pogingen dateren van 1998 en 2009.

Volgens Marcus Noland van het Peterson Institute for International Economics moet de nationale "vernedering" de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un, die in december zijn overleden vader opvolgde, ervan overtuigen snel een nieuwe nucleaire proef te ondernemen. Dat zou een schending betekenen van resoluties 1718 en 1874 van de VN-Veiligheidsraad.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon riep Noord-Korea trouwens op geen verdere provocatieve acties te ondernemen.

Mislukte raketlancering nog groter gevaar voor wereld
"Het zou makkelijk te zijn om te juichen, maar paradoxaal genoeg zou de mislukte raketlancering het gevaar dat de wereld loopt, nog ernstiger kunnen maken (...) Voor de lancering was het waarschijnlijk dat Noord-Korea zou overgaan tot een derde kernproef. Dat is nu een bijna zekerheid", aldus Noland.

Een Zuid-Koreaanse functionaris zei vorige zondag aan het Franse persbureau AFP dat er voorbereidingen voor de nieuwe nucleaire proef bezig zijn in Punggye-ri, in het noordoosten van Noord-Korea. Daar verrichte Pyongyang al de twee vorige proeven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners