Nieuwe klopjacht op mogelijke dader aanslag Barcelona

© AFP

Na de terroristische aanslag met een bestelwagen in Barcelona twijfelt de politie of de jongen van zeventien jaar die aanzien werd als de dader, wel degelijk achter het stuur zat.

Volgens verschillende media is de politie momenteel op zoek naar een voortvluchtige Marokkaan van 22. Hij zou de broer zijn van een gedode terreurverdachte in Cambrils, en afkomstig uit Ripoll, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona.

Desondanks gaat de Spaanse regering ervan uit dat de terreurcel achter de aanslag in Barcelona opgerold is. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido zaterdag. ‘We kunnen zeggen dat de cel van Barcelona volledig opgerold is. We gaan daarvan uit omdat bepaalde personen omgekomen zijn of werden opgepakt. Ook zijn verschillende identificaties uitgevoerd’, zei Zoido.

Imam

De politie heeft zaterdagmorgen in Ripoll ook het huis van een imam doorzocht. De veiligheidsdiensten waren op zoek naar DNA-sporen, zegt de krant El País, die politie citeert. Vermoed wordt dat een van de lichamen die werden gevonden in het door een explosie ingestorte huis in Alcanar dat van de islamitische geestelijke is.

Volgens de politie planden de daders van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, en van de mislukte aanslag in badplaats Cambrils, hun terreur in het bewuste huis. De veiligheidsdiensten kondigden zaterdag ‘verschillende gecontroleerde explosies’ aan in Alcanar en zeggen dat de bevolking zich niet ongerust moet maken.

In de woning in Alcanar trof de politie gasflessen aan.
In de woning in Alcanar trof de politie gasflessen aan.© AFP

De politie gaat uit van een terreurcel van een twaalftal personen, waarvan er vier zijn gearresteerd, één op de vlucht is en vijf zijn neergeschoten door de politie. Er is voorts sprake van drie personen die zijn geïdentificeerd, maar nog niet opgepakt. Mogelijk zijn er twee daarvan omgekomen bij de explosie en brand in het huis in Alcanar, waar de groep mogelijk explosieven probeerde te fabriceren. De politie heeft er stoffelijke resten van twee mensen aangetroffen.

Zeventienjarige mogelijk niet hoofddader Barcelona

Intussen is de identiteit van de bestuurder van de bestelwagen die op de Ramblas inreed op passanten nog steeds niet vastgesteld door de politie. Die ontkende daarmee informatie dat het om Moussa Oukabir zou gaan. ‘Het is een mogelijkheid. Maar op dit moment verliest die hypothese aan gewicht’, zegt de Catalaanse politiebaas Josep Lluís Trapero in een tv-interview vrijdagavond.

Hoofdverdachte Moussa Oukabir werd volgens de politie donderdagnacht samen met vier andere verdachten doodgeschoten in Cambrils, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Barcelona. Maar op dit moment ontbreekt ‘afdoend bewijs’ dat Oukabir aan het stuur zat van de bestelwagen die over de Ramblas in Barcelona raasde en daar zeker 13 doden maakte. Bij de mislukte aanslag in Cambrils liet 1 vrouw het leven.

Terreurgroep IS heeft de aanslagen zaterdag opnieuw opgeëist. Verschillende jihadi’s voerden ze uit in twee groepen en namen de ‘kruisvaarders’ in het vizier, zegt IS zaterdag in een verklaring op internet. Eerder kwam er al een bekentenis via IS-spreekbuis Amaq.

De Spaanse regering behoudt het huidige terreurniveau, dat al twee jaar op het op een na hoogste niveau staat. Het zogenoemde niveau vier betekent dat er nog steeds een ‘aanzienlijk risico op een terroristische aanslag’ bestaat. Voorzorgsmaatregelen worden wel verscherpt.

Partner Content