Paolo Gentiloni volgt Matteo Renzi op als premier van Italië

Paolo Gentiloni © Belga Image

De 62-jarige Gentiloni is minister van Buitenlandse Zaken in de aftredende regering.

‘We gaan werken in het kader van de regering en de huidige meerderheid’, verklaarde Gentiloni na een onderhoud met de Italiaanse president Sergio Mattarella, die hem formeel gevraagd heeft om een nieuwe regering te vormen. Het is dus waarschijnlijk dat, zoals vele Italiaanse commentatoren denken, hij meerdere ministers op hun post houdt.

De 62-jarige Gentiloni moet de nominatie wel nog officieel aanvaarden en zijn team samenstellen voor een vertrouwensstemming in het parlement, die vanaf woensdag plaats kan vinden.

Referendum

Gentiloni behoort tot de Democratische Partij van Matteo Renzi en is een vertrouweling van de aftredende premier.

Die bood eerder zijn ontslag bij de president aan, nadat hij vorig weekend een duidelijke nederlaag had geleden in het door hem gelanceerde referendum over een grondwetsherziening.

Voordeel

Het feit dat Gentiloni zich zonder dralen over grote internationale dossiers kan buigen, speelde zeker in zijn voordeel. Italië zit volgend jaar de G7 voor, de groep met de zeven rijkste landen ter wereld. Italië stapt eveneens in de Veiligheidsraad.

Zowel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry kunnen het vinden met de Italiaanse diplomaat. Gentiloni volgde Federica Mogherini op als minister van Buitenlandse Zaken in 2014. Mogherini werd toen benoemd als de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content