Nieuwe IS-boodschap minimaliseert nederlagen en zwijgt over onenigheid

Sjiitische milities, die ingezet worden bij de herovering van Tikrit, poseren voor een vlag van IS © REUTERS

Op een moment dat Islamitische Staat militair klappen krijgt, stuurt de organisatie een 27 minuten durende audioboodschap uit om de aanhang op te peppen: alles gaat goed, de wereld wordt weldra veroverd en het aanbod van Boko Haram wordt aanvaard. Geen woord echter over recente berichten dat er onenigheid is ontstaan aan de top, en dat een IS-rechter is geëxecuteerd.

De 27 minuten worden volgepraat door Abu Mohamed al-Adnani, de woordvoerder van IS en zijn duidelijk bedoeld als een goed nieuws-show.

“We kondigen jullie het goede nieuws aan van de uitbreiding van het kalifaat naar West-Afrika, aangezien het kalifaat de trouw van onze broeders van de soennitische groep voor de prediking en de jihad accepteert”, klinkt het. Begin maart zwoer de vooral in Nigeria opererende terreurgroep Boko Haram in een audioboodschap trouw aan IS. In zijn boodschap, die via twee sociale media verspreid werd, vraagt Adnani aan moslims “om naar West-Afrika te gaan om onze broeders die ter plaatse vechten te vervoegen”.

De berichten over nederlagen van IS moeten we niet geloven, aldus Adnani.

“Ons kalifaat blijft bestaan en gaat in de goede richting, met een zelfzekere tred. We bestrijden de kruisvaarders en de rafidah (sjiietische gemeenschap, red.) en dag na dag wordt de Islamitische Staat sterker”.

Adnani legt in de boodschap uit waarom het verlies van Kobane, dat door Koerden, met Amerikaanse luchtsteun, werd heroverd, eigenlijk een overwinning is voor IS: “Voor ons is het een overwinning dat het Pentagon (het Amerikaans ministerie van Defensie) de herovering van een kleine stad moet vieren”.

De slag om Tikrit noemt hij niet bij naam en andere militaire nederlagen wuift Adnani weg. “Dat is gewoon het terugwinnen van enkele dorpen in een oorlog die bestaat uit aanvallen en terugtrekken”. En terwijl “onze vijanden” IS in Irak en Syrië bekampen, wil de groep het westen aanvallen en de wereld veroveren. “We willen, als het God belieft, Parijs voor Rome”.

Voor christenen en joden zullen er twee opties zijn: “zich bekeren, of jezyah (de religieuze belasting) betalen en leven als tweederangsburgers”.

Shariarechter

Uit de audioboodschap blijkt het niet maar volgens onder meer Der Spiegel en een aantal Arabische nieuwsmedia, die zich baseren op tweets van IS-sympathisanten, is de topman van de sharia-raad van IS geëxecuteerd wegens “excessieve takfir tendenzen”. Takfir is een soort excommunicatie, waarbij een moslim als afvallig wordt aangeduid. Op afvalligheid staat de dood. IS is uniek in de moslimwereld omdat het zo gul de afvalligen benoemt. Alle sjiieten zijn voor IS afvallig, maar ook gematigde soennieten, moslims die roken, die gaan stemmen, behoren tot de afvalligen. De leider van de shariaraad, Abu Jaafar al-Hattab, een shariarechter van Tunesische origine, en een handvol medestanders, daarbij regionale bestuurders, werden volgens de genoemde bronnen een week of twee geleden gearresteerd. Al-Hattab werd volgens de tweets vervolgens geëxecuteerd, omdat hij de drijvende kracht was achter de takfir-veroordeling van Al-Nusra en Al-Qaeda, en meer in het bijzonder van Al-Zawahiri, de leider van Al-Qaeda. Die had zijn afkeuring laten blijken over de hardvochtige houding van IS tegenover sjiieten, die hij misschien om tactische redenen niet kon appreciëren.

Volgens Der Spiegel en de Arabische bronnen begonnen andere IS-toplui te vrezen dat Al-Hattab later ook hen tot afvalligen zou verklaren.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content