Nieuwe Iraanse drone kan Israël bombarderen

18/11/13 om 22:22 - Bijgewerkt op 19/11/13 om 00:08

Ook Iran pakt dezer dagen uit met drones. Een nieuw model, de 'Fotros', kan tot 2000 kilometer ver vliegen. Dat is genoeg om Israël aan te vallen.

Nieuwe Iraanse drone kan Israël bombarderen

De nieuwe Iraanse drone 'Fotros'. © IMAGEGLOBE

De nieuwe drone werd voorgesteld door de Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan. "De Fotros is de grootste drone die ooit in Iran werd gebouwd, en kan met een reikwijdte van 2.000 kilometer tussen de 16 en 30 uur constant vliegen", zei Hossein Dehghan volgens het persagentschap Fars. Het nieuwe onbemande toestel kan dus probleemloos Israël bereiken. Bovendien kan het tot acht raketten transporteren en ook voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden.

Amerikaanse drone gekopieerd

Teheran beweert dat de nieuwe gevechtsdrone door eigen experten werd ontworpen en geconstrueerd. Geruchten doen echter de ronde dat Iran een in december 2011 onderschepte Amerikaanse drone van het type RQ-170 heeft nagebouwd. Volgens Amerikaanse verklaringen was die drone bij een verkenningsvlucht in Afghanistan wegens een technisch mankement in het Iraanse luchtruim terechtgekomen en uiteindelijk in het oosten van het land neergestort. Teheran legde toen alle eisen van de Verenigde Staten om de drone terug te geven, naast zich neer. (Belga/TV)

Onze partners