Nieuwe interimregering in Turkije, voor het eerst met pro-Koerdische partij

28/08/15 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

In Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan het licht op groen gezet voor een nieuwe interimregering. Die moet het land besturen tot de vervroegde verkiezingen van november. Voor het eerst zullen leden van een pro-Koerdische partij deel uitmaken van de regering, zei premier Ahmet Davutogl.

Nieuwe interimregering in Turkije, voor het eerst met pro-Koerdische partij

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

Ali Haydar Konca et Muslum Dogan, beiden lid van de pro-Koerdische partij HDP, worden bevoegd voor respectievelijk Europese Zaken en Ontwikkeling. De voorbije weken beschuldigde de AKP van Erdogan er de HDP nochtans van de politieke arm te zijn van de PKK, de Koerdische rebellenbeweging.

Het conflict tussen het Turkse leger en de rebellen woedt sinds enig tijd weer in alle hevigheid. Ankara wil het terrorisme in Syrië en Irak bestrijden en viseert daarbij ook PKK-stellingen in die landen. Turkije zit in een politieke impasse sinds de verkiezingen van 7 juni.

Voor het eerst in 13 jaar verloor de regerende AKP van Erdogan de absolute macht. Pogingen om coalitiepartners te vinden mislukten. Daarom komen er nieuwe verkiezingen op 1 november. De interimregering moet tot dan het land leiden. Ze heeft het vertrouwen van het parlement niet nodig, volgens de grondwet volstaat de goedkeuring van de president. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners