Nieuwe helikopters voor VS-president: 1,245 miljard dollar

08/05/14 om 03:24 - Bijgewerkt om 06:02

Helikopterbouwer Sikorsky heeft een contract beet om zes nieuwe helikopters te bouwen voor de Amerikaanse president. Prijskaartje: 1,245 miljard dollar, ofte 150 miljoen euro per toestel

Nieuwe helikopters voor VS-president: 1,245 miljard dollar

De helikopters waarmee Barack Obama rondvloog bij zijn recente bezoek aan de Lage Landen. © REUTERS

De toestellen zullen vanaf 2020 de Amerikaanse president van dienst zijn. Met het contract dat het Pentagon aan Sikorsky gunde, inclusief opleiding en onderhoud, is 1,245 miljard dollar gemoeid.

Geen Agusta voor Obama

De huidige vloot van 19 presidentiële helikopters loopt op zijn laatste benen. Het ontwerp van get grotere model waarmee Obama vliegt, de VH-3D, dateert uit de jaren 60. De andere, kleinere modellen, afgeleid van de Blackhawk, kwamen in 1988 in dienst.

Na terugtrekking van de groepen Northrop-Grumman-AgustaWestland en Bell-Boeing, haalde Sikorsky het contract binnen. De nieuwe presidentiële toestellen zullen afgeleid worden van het bestaande model S-92, een toestel dat sinds 2004 wordt gebruikt en in zijn militaire uitvoering 22 personen kan vervoeren.

Marine One

De helikopters staan bekend onder de codenaam 'Marine One' en gaan overal mee waar de Amerikaanse president gaat. Barack Obama had er ook een stuk of wat bij toen hij onlangs België en Nederland bezocht. Marine One zit nokvol elektronische beveiligingsapparatuur en wordt steeds vergezeld door twee identieke toestellen. Die moeten het potentiële terroristen moeilijker maken om te weten in welke helikopter de president zit.(Belga/TV)

Onze partners