Nieuwe Griekse regering 'stemde niet in met EU-communiqué'

27/01/15 om 19:58 - Bijgewerkt om 19:58

In een gezamenlijke mededeling van de Europese leiders luidt het dat de 28 lidstaten donderdag nieuwe sancties tegen Rusland in overweging zullen nemen. Maar de nieuwe Griekse regering betreurt dat die mededeling werd verspreid zonder haar instemming.

Nieuwe Griekse regering 'stemde niet in met EU-communiqué'

Alexis Tsipras © Reuters

Dat meldt een woordvoerder van Syriza, de partij die de parlementsverkiezingen in Griekenland won en met Alexis Tsipras de nieuwe premier levert.

'Geen akkoord'

Het kabinet van Tsipras verspreidde een mededeling waarin het stelt dat de EU het akkoord van Athene had moeten vragen voor het een verklaring de wereld in stuurde in naam van alle 28 Europese lidstaten. De nieuwe Griekse regering legde dinsdag pas de eed af.

'In deze context onderstrepen we dat de verklaring niet de instemming van ons land gekregen heeft', luidde het bij de nieuwe Griekse premier. 'In een telefoongesprek tussen de eerste minister en de Europese Hoge Vertegenwoordiger (Federica) Mogherini werd uitdrukking gegeven aan de ontevredenheid over hoe dit afgehandeld werd.'

Tegenstanders

Europese leiders, onder wie Angela Merkel, waarschuwden eerder al voor de grotere invloed in Zuid-Oost-Europa en de Balkan die Rusland opnieuw zoekt. Het is niet duidelijk of de afwijzing van de gemeenschappelijke verklaring door Tsipras daar iets mee te maken heeft.

Hij en Syriza waren in ieder geval nooit grote voorstanders van de economische sancties tegen de Russen en hun medestanders in de context van de Oekraïense crisis. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners