Nieuwe gevechtsvliegtuigen Irak komen vermoedelijk van Iran

Eén van de nieuwe Sukhoi SU-24 gevechtsvliegtuigen van Irak. © REUTERS

Drie Sukhoi-gevechtsvliegtuigen die gefilmd werden toen ze in Irak landden, zijn waarschijnlijk afkomstig uit Iran en niet uit Rusland zoals eerst verklaard. De SU-25’s moeten dienen om tegen ISIS te vechten.

Dat zeggen experts woensdag. De beelden werden verspreid door het Iraakse ministerie van Defensie.

Irak maakte op 26 juni bekend dat het van Rusland een tiental SU-25’s had gekocht, om te vechten tegen de islamitische extremisten van ISIS. Sinds begin juni hebben zij grote delen van het noorden en het westen van Irak veroverd.

Nadat Rusland zondag vijf toestellen had geleverd, maakte het ministerie van Defensie dinsdag bekend dat er vijf nieuwe toestellen waren aangekomen in Irak. Het ministerie liet verstaan dat ze deel uitmaakten van het akkoord met Moskou. Bij het persbericht op internet was er een video die drie SU-25’s toonde die landden in Irak.

Camouflage

Maar volgens het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) in Londen komen de drie vliegtuigen op de beelden uit Iran. Het land beloofde net als Rusland om Irak te helpen tegen de opstandelingen.

Het IISS zegt dat de twee cijfers die geschilderd zijn op de drie vliegtuigen overeenkomen met de twee laatste cijfers van de serienummers van Iraanse vliegtuigen. Ook is hun camouflagemotief hetzelfde, en zijn ze duidelijk overschilderd waar er normaal Iraanse tekens staan. Bovendien kwamen de toestellen vliegend aan, terwijl de vijf eerste vliegtuigen van Rusland in losse onderdelen toekwamen in een cargovliegtuig.

Toenadering

De experts benadrukten dat de meeste SU-25’s in het Iraanse arsenaal afkomstig zijn van Irak. Zeven Iraakse piloten vluchtten met hun toestel naar Iran tijdens de Perzische Golfoorlog van 1991.

De twee landen waren verwikkeld in een bloedige oorlog tussen 1980 en 1988. Daarbij werden Iraakse SU-25’s gebruikt tegen Iran. Maar sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 zochten de twee landen, die allebei een sjiitische meerderheid hebben, toenadering. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content