Nieuwe gesprekken met Laurent Gbagbo

29/12/10 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Op 3 januari vinden nieuwe gesprekken plaats met Gbagbo die weigert af te treden.

Nieuwe gesprekken met Laurent Gbagbo

© EPA

De drie Afrikaanse staatshoofden die naar de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan trokken in een poging Laurent Gbagbo te overtuigen het presidentschap over te dragen aan zijn rivaal Alassane Ouattara, zullen op 3 januari terugkeren naar Ivoorkust.

"De discussies duren voort", aldus Jonathan. "De drie zijn teruggekeerd om verslag uit te brengen van hun missie, maar op 3 januari trekken ze weer naar Ivoorkust."

Nigeria is momenteel voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Boni Yayi, Ernest Koroma en Pedro Pires, de presidenten van respectievelijk Benin, Sierra-Leone en Kaapverdië, werden door de ECOWAS gemandateerd om de boodschap van de organisatie over te brengen. Die dreigt er namelijk mee Gbagbo militair te willen verdrijven, indien hij het presidentschap niet aan Ouattara laat.

Meer dan 100 doden
Zo goed als de hele internationale gemeenschap erkent Outtara als winnaar van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen, maar zittend president Gbagbo weigert af te treden. Intussen heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat ook de Europese Unie vanaf nu enkel nog vertegenwoordigers zal erkennen die gekozen werden door Ouattara.

Bij post-electoraal geweld vielen volgens de Verenigde Naties zeker 173 doden tussen 16 en 21 december. Naar schatting 14.000 Ivorianen zijn de grens met Liberia overgestoken.

Ambassade

Intussen heerst ook verwarring op de Ivoriaanse ambassade in Brussel. De vorige ambassadrice, Marie Gosset, een vertrouwelinge van Gbagbo, is nog steeds op post terwijl Ouattara met Sara Amani al een vervanger heeft aangeduid.

Aanhangers van Ouattara willen Gosset woensdag "vreedzaam" aan de deur zetten. "Aangezien België de overwinning van Ouattara erkend heeft, zullen wij voortaan met deze persoon gesprekken voeren", liet de FOD Buitenlandse Zaken weten.

Onze partners