Nieuwe gênante Romney-video duikt op (VIDEO)

28/09/12 om 02:13 - Bijgewerkt om 02:13

Het Amerikaanse blad Mother Jones publiceerde de opname, uit de tijd dat Mitt Romney CEO was van de investeringsfirma Bain Capital. Bedrijven 'oogsten' met winst, beschrijft hij zijn baan.

Nieuwe gênante Romney-video duikt op (VIDEO)

© Reuters

De video stamt uit 1985, kort na de oprichting van Bain Capital. De jonge Mitt Romney, die er op zijn 38ste CEO was en dat bleef tot 2002, legt aan zijn klanten uit waar Bain voor staat:

"Bain Capital is een partnerschap dat gevormd werd om te investeren in beginnende en bestaande bedrijven", zegt Romney, "om vervolgen actief op te treden in hun management en ze - hopelijk - vijf tot acht jaar later te oogsten voor een significante winst."

Roofkapitalist

Op zich is de video niet verrassend. Iedereen wist dat Bain Capital deed. De opname is ook niet recent. Dat in tegenstelling tot de twee weken terug gelekte video waarin Romney voor een publiek van rijke geldschieters zegt dat hij zich niet bekommert om 47 procent van de Amerikaanse bevolking, omdat dat steuntrekkers zijn die toch niet voor hem stemmen.

Maar Romney's woordkeuze is op zijn zachtst gezegd ongelukkig - en dan vooral het woord 'oogsten'. Dat bevestigt Romney's imago van een roofkapitalist - iemand die noodlijdende bedrijven opkocht en in stukken verdeelde, een groot deel van het personeel de laan uit stuurde en de brokken met winst verder verkocht.

Tienduizenden banen

Romney zegt zelf steeds dat hij met Bain tienduizenden banen creëerde. Dat cijfer valt bijzonder moeilijk na te trekken. Bain zorgde voor succesverhalen, zoals de winkelketen in kantoorbenodigdheden Staples, maar ook pijnlijke gevallen. Daaronder: de gesloten staalfabriek GS Industries in Kansas City, waarvan de ontslagen werknemers vandaag opduiken in Barack Obama's televisiespots.

Het linkse magazine Mother Jones, dat ook de vorige video lekte en deze toegestopt kreeg door een anonieme bron die destijds samen met Romney bij Bain werkte, stelt alvast dat de opname bewijst dat Romney's niet kan claimen dat hij als president banen zou scheppen omdat hij dat als zakenman ook deed.

Kostbare tijd

In ieder geval is ook deze video weer een afleiding die Romney kan missen als kiespijn. Met minder dan veertig dagen te gaan voor de verkiezingen van zes november heeft hij elke beschikbare dag nodig om zijn eigen boodschap te verkopen. Alle gelekte video's en ander incidenten zorgen ervoor dat hij kostbare tijd moet opofferen om averij te herstellen.

Ondertussen loopt Barack Obama steeds verder weg in de peilingen. Veelzeggend, in het licht van de gelekte video's: zowat elk keer zeggen respondenten aan de peilers dat Obama de zorgen van gewone mensen beter begrijpt dan Romney. (TV)

Onze partners