Nieuwe Egyptische grondwet goedgekeurd

26/12/12 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

In Egypte heeft 63,8 procent van de deelnemers aan het referendum de nieuwe grondwet goedgekeurd. Slechts 33 procent van de ongeveer 52 miljoen stemgerechtigden nam deel.

Nieuwe Egyptische grondwet goedgekeurd

© Reuters

Zondag reeds hadden de Moslimbroeders van president Mohamed Morsi laten verstaan dat een ruime meerderheid van de kiezers het licht op groen had gezet voor de nieuwe grondwet. Het referendum vond plaats op 15 en 22 december. Normaliter zal de grondwet nog deze week van kracht worden.

Omstreden

Het ontwerp van grondwet is opgemaakt door een door islamisten gedomineerde vergadering. Volgens de Moslimbroeders zal de grondwet de overgang versnellen van het autoritair regime van de bijna twee jaar geleden verdreven president Hosni Moebarak naar een stabiel en democratisch bestel.

De tekst ligt echter zwaar onder vuur bij de linkse en liberale oppositie in het land. Volgens hen zal de grondwet politieke en religieuze vrijheden ondermijnen en wordt onvoldoende bescherming geboden aan de minderheden in het land.

De lage opkomst vormt volgens de oppositie alvast een bewijs dat de grondwet geen legitimiteit heeft. De oppositie kloeg ook over fraude bij het referendum, maar die aantijgingen wees chef Samir Abul-Maati van de kiescommissie allemaal van de hand.

Dodelijke confrontaties

De nieuwe grondwet lokte de voorbije weken dodelijke confrontaties tussen voor- en tegenstanders in Egypte uit. De komende weken dreigt de sfeer gespannen te blijven. Na de inwerkingtreding van de grondwet moeten binnen zestig dagen immers verkiezingen voor het lagerhuis van het parlement plaatsvinden. In afwachting berust de wetgevende macht bij het hogerhuis, de eveneens door islamisten gedomineerde shoera-raad. (Belga/TE)

Onze partners