Nieuwe Britse premier aan het werk

12/05/10 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Er komt een referendum over het kiesstelsel en er wordt gedacht aan verkiezingen om de vijf jaar.

De nieuwe Britse premier David Cameron heeft Nick Clegg woensdag in Downing Street 10 verwelkomd als vicepremier. Beiden schudden elkaar de hand en wuifden naar de fotografen.

Cameron, de leider van de Conservatieven, en Clegg, de voorman van de Liberaal Democraten, vormen met hun partijen de eerste Britse coalitieregering in 70 jaar.

Cameron sprak woensdag van een historische door de Conservatieven geleide regering. Naast Clegg krijgen nog vier andere Liberaal Democraten een post in de nieuwe regering.

Cameron beloofde woensdag dat de partijverschillen opzij zullen worden gezet. Clegg riep twijfelende Lib Dem-kiezers op 'ons te blijven vertrouwen'.

Kiesstelsel

DeConservatieven willen het klassieke Britse kiessysteem handhaven, maar gaan wel akkoord om een referendum te organiseren over een alternatief stelsel in de komende regeerperiode. Daarmee komen ze de Liberaal Democraten tegemoet.

Volgens de BBC zijn beide partijen overeengekomen om de overheidsschuld versneld af te bouwen. Er is sprake van om dit jaar 6 miljard pond minder uit te geven.

De Conservatieven en de Liberaal Democraten hebben ook plannen om te komen tot legislaturen van vijf jaar. De volgende verkiezingen zouden pas in mei 2015 gehouden worden.

Onze partners