Nieuwe beschuldigingen tegen schoonzoon Spaanse koning

15/12/11 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:47

Iñaki Urdangarín, de echtgenoot van de Spaanse koningsdochter Cristina, heeft valse facturen opgesteld om belastingen te kunnen ontduiken, zo schrijft de krant El Mundo. De onthullingen over de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos blijven daarmee aanhouden.

Een makelaar die deel uitmaakte van de kring rond Cristina en de gewezen profhandbalspeler, heeft de facturen gebruikt om bij fiscus fictieve kosten in te dienen, en zo belastingen te ontduiken, meldt de krant. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 43-jarige Urdangarín ervan dat hij als voorzitter van een stichting van algemeen nut openbare middelen heeft verduisterd.

Juan Carlos had eerder deze week al aangekondigd dat zijn schoonzoon niet meer aan officiële activiteiten van het koningshuis mag deelnemen. De Spaanse pers besteedt ook bijzonder aandacht aan de verklaring van kroonprins Felipe. De troonopvolger had in Gerona benadrukt dat een stichting van hem in die stad "behoorlijk en transparant" werkt. Dat wordt nu geïnterpreteerd als een aanval tegen Urdangarín.

Het paleis heeft het gedrag van de hertog van Palma de Mallorca als "niet voorbeeldig" omschreven. Urdangarín zelf betreurt dat de affaire schade toebrengt aan de reputatie van het koningshuis, maar spreekt zich niet uit over de feiten zelf. (Belga/RDM)

Onze partners