Nieuwe balans aardbeving Turkije: 366 doden en 1.300 gewonden

23/10/11 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken deelde mee dat de aardbeving in de oostelijke Turkse provincie Van 366 doden en 1.300 gewonden heeft geëist.

Nieuwe balans aardbeving Turkije: 366 doden en 1.300 gewonden

© EPA

Het dodental zal volgens de Turkse autoriteiten niet oplopen tot de eerder gevreesde 1.000.

In heel het rampgebied zijn meer dan 2.500 reddingswerkers en 12 speurhonden op zoek naar overlevenden onder het puin. Zij krijgen ook hulp van het Turkse leger. Duizenden mensen zijn dakloos en brachten de eerste nacht in de vrieskou door.

Een honderdtal mensen kwamen om het leven in de provincie Van,
dichtbij Iran. In het district Ercis kwamen er 117 mensen om, aldus het de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin.

De eerste minister Recep Tayyip Erdogan bracht een bezoek aan de getroffen regio.

Een woordvoerder van het geologische instituut Kandili had tijdens een persconferentie die gisteren werd uitgezonden door de Turkse televisie, verklaard dat de aardbeving in het oosten van Turkije naar verwachting het leven zal kosten aan meer dan 1.000 mensen.

De zware aardbeving deed zich voor in de provincie Van, op de grens met Iran waar veel Koerden wonen.

Naschokken
Meerdere gebouwen zijn ingestort en verschillende mensen zouden bedolven liggen onder het puin. Er deden zich ook naschokken voor.

De beving had volgens Turkse media een magnitude van 6,6. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had het over een sterkte van 7,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag in het dorp Tabanli, in de provincie Van, aan de grens met Iran.

Paniek
Op beelden is te zien hoe mensen in paniek de straat oprennen. Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin van in elkaar gestorte gebouwen. Volgens getuigen ter plaatse zijn tientallen gebouwen vernield in de stad Van en omgeving. Ook hotels zouden ingestort zijn.

Ook Zulfikar Arapoglu, de burgemeester van Ercis, zegt dat er in zijn stad vele doden zijn en dat vele gebouwen ingestort zijn. Aan het nieuwsagentschap AP zei hij dat er dringend noodhulp nodig is. Vanuit heel het land zijn hulpdiensten onderweg naar het rampgebied. Ercis geldt volgens de eerste berichten als de zwaarst getroffen stad.

Puin
Ook in het disctrict Celibebag, in de buurt van Ercis, zijn er vele slachtoffers. "Vele mensen liggen onder het puin," zegt burgemeester Veysel Keser. "We horen hen jammeren en schreeuwen om hulp. Er is dringend veel meer hulp nodig. Het is een enorme ramp. Vele gebouwen zijn ingestort: huizen, hotels, tankstations en appartementen."

EpicentrumHet epicentrum van de aardbeving lag in het dorp Tabanli, in de provincie Van, aan de grens met Iran. Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse geologische dienst niet veel meer dan 15 kilometer onder het aardoppervlak. Dat is erg ondiep en oorzaak van grote schade. De beving was ook in buurland Armenië voelbaar.

In de eerste uren na de ramp troffen reddingswerkers minstens 77 doden en meer dan 1.000 gewonden aan. Verschillende landen, waaronder ook Israël, maar ook de NAVO hebben inmiddels al hulp aangeboden aan Turkije.

Inwoners klagen dat de regering niet snel genoeg hulp biedt en er wordt tussen het puin met spades en handen naar overlevenden gezocht.

Wellicht geen Belgische slachtoffers
Belgische slachtoffers zouden er niet zijn. Buitenlandse Zaken heeft geen weet van landgenoten die bij de aardbeving in Turkije gewond, gedood of vermist zouden zijn geraakt. "In de regio wonen bij ons weten geen Belgen. Het is ook niet echt een toeristische regio, en we bevinden ons bovendien buiten het toeristische seizoen", nuanceert Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken het risico op Belgische slachtoffers. Ons land houdt de situatie wel in de gaten.

Het telefoonnetwerk is in de hele omgeving overbelast. Mensen bellen massaal om hulp en vrienden en familie bellen elkaar.

Aardbevingszone
Turkije ligt in een aardbevingszone en wordt regelmatig door elkaar geschud door aardschokken. In de provincie Van vielen in 1976 bij een zware beving nog 4.000 doden. In 1999 eiste een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter ongeveer 17.000 doden in de stad Izmit.

De laatste jaren proberen de autoriteiten door strengere bouwvoorschriften het aantal dodelijke slachtoffers van aardbevingen naar beneden te krijgen, maar wankele constructies blijven niettemin vele levens eisen. (Belga/EE/SD)

Lees meer over:

Onze partners