Nieuwe arrestatie in zaak haatmoorden door neonazibende

De Duitse politie heeft een nieuwe arrestatie verricht in het onderzoek naar een neonazibende die negen immigranten en een politievrouw heeft doodgeschoten. Zowel de politie als de regering liggen in Duitsland onder vuur omdat de neonazi’s 10 jaar lang ongestoord haatmoorden konden plegen.

In Duitsland wordt de binnenlandse veiligheidsdienst in vraag gesteld in het onderzoek naar wat de Duitse media ‘de kebabmoorden’ zijn gaan noemen. Bij één of meerdere moorden zou iemand die lid was van de veiligheidsdienst aanwezig zijn geweest.

Haatmoorden

Sinds vorige maand zit een kopstuk van de neonazibende in de cel. Twee andere leden pleegden zelfmoord. Ze worden verdacht een hele reeks haatmoorden met racistische motieven te hebben gepleegd.

Vanochtend pakte de Duitse politie een 36-jarige man op omdat hij banden zou hebben met de neonazibende. De man, Matthias D., werd ’s ochtends vroeg thuis opgepakt in de oostelijke deelstaat Saksen. Volgens de procureur wordt hij ervan verdacht dat hij de bende “gesteund heeft in twee zaken”.

Valse identiteit

Matthias D. wordt ervan verdacht dat hij twee appartementen regelde in de oostelijke stad Zwickau. Hij gebruikte een valse naam in de huurovereenkomst voor één van de bendeleden, zodat die niet verdacht leek.

Het openbaar ministerie zegt dat Matthias D. de terreurgroep hielp “een leven te leiden onder een valse identiteit en terroristische aanslagen uit te voeren zonder opgemerkt te worden”.

De politie doorzocht ook het appartement van een andere verdachte.

De neonazi’s zouden met racistische motieven een reeks haatmoorden hebben gepleegd op acht Turkse zakenlieden, een Griek en een politievrouw. De eerste moord dateert van 2000.

Kebabmoorden

De kebabmoorden bleven ruim 10 jaar onopgemerkt. Pas vorige maand werd duidelijk dat twee leden van het moordcommando zelfmoord pleegden. Ze zijn geïdentificeerd als Uwe B. en Uwe M. De derde, Beate Z., heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Ze zou op het punt staan om volledige bekentenissen af te leggen.

Hand boven het hoofd

Duitsland vraagt zich nu af waarom de binnenlandse veiligheidsdienst dit extreem-rechts terrorisme al die tijd ongemoeid heeft gelaten. Een ex-magistraat moet nu een onderzoek leiden naar hoe het komt dat geheim agenten het trio neonazi’s uit het oog is verloren. In de media wordt ook de vrees geopperd dat de inlichtingendiensten het moordcommando een hand boven het hoofd heeft gehouden.

Kleine Adolf

Bij de kebabmoorden zou een spion betrokken zijn met de bijnaam de Kleine Adolf. Hij zou in een internetcafé hebben gezeten op het ogenblik dat de uitbater van de zaak werd vermoord door de neonazi’s. Dat gebeurde in het bijzijn van minstens vijf getuigen. Volgens Duitse media was de man ook aanwezig bij andere kebabmoorden. Hij was vaak de enige getuige die zich niet meldde bij de politie.

Informanten

Het nieuwe gerechtelijk onderzoek moet nu duidelijkheid verschaffen over de vraag of nog meer mensen vermoord zijn en of nog meer neonazi’s betrokken waren bij de haatmoorden. Duitsland is ook geschokt door het feit dat de staatsveiligheid neonazi’s zou gebruikt hebben als informanten en betaald hebben met belastinggeld.

Het gepensioneerde vroegere hoofd van de inlichtingendiensten van Thüringen, Helmut Roewer, ontkent dat de bende voor hem informanten was geweest. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content