Nieuwe Amerikaanse stealth-destroyer is de duurste ooit

De USS Zumwalt in de scheepswerf van Bath (Maine, VS). © Reuters

Vijf miljard euro. Zoveel kost de USS Zumwalt, een nieuwe destroyer die haast onzichtbaar is voor de radar. Dat is zo duur dat er de VS er slechts drie bouwt, in plaats van de eerst voorziene 32.

De USS Zumwalt, die zopas gedoopt werd in de Amerikaanse staat Maine, valt allereerst op door zijn futuristische romp. Die is zo ontworpen dat het schip er op vijandelijke radars niet groter uitziet dan een vissersboot. Met het blote oog zou je de stealth-destroyer dn weer voor een drijvend ruimteschip houden.

Varende drone

De stealth-technologie is overigens lang niet de enige manier waarop de Zumwalt zich onderscheidt van traditionele oorlogsbodems. De 64 meter lange destroyer is zowat een varende drone. Het schip is in staat om zichzelf op scherp te zetten voor de strijd en vervolgens zelf zijn doelwitten te kiezen en aan te vallen.

Dat doet het voornamelijk met raketten, die met gps naar hun doelwitten geleid worden. Het schip zou in de toekomst echter uitgerust worden met een ‘railgun’, een elektromagnetisch kanon dat projectielen afvuurt die zeven keer sneller gaan dan geluid. Aan zulke snelheden treffen ze doel met zoveel geweld dat ze zelfs geen springlading nodig hebben.

Het schip kan ook zelf branden aan boord opsporen en automatisch de sprinklers opzetten om te blussen. Daarna pompt het, ook al automatisch, het water weer naar buiten.

Hackers

Met al die computerkracht aan boord, kan de Zumwalt het stellen met een bemanning van 150 koppen. Dat is half zoveel als een ‘normaal’ schip van die afmetingen. Als het moet, kan de Zumwalt zelfs verder met slechts 40 zeelui aan boord.

De kapitein hoeft daarbij niet eens op de brug te zijn. Aan boord zijn er tientallen computerconsoles waarop hij kan inloggen om de controle over de schuit over te nemen. Dat doet hij met een paswoord. Op welke manier dat beveiligd is tegen hackers, willen de Amerikanen uiteraard niet kwijt.

Captain Kirk

Aan de Zumwalt werd meer dan twintig jaar gewerkt. Oorspronkelijk zouden er 32 soortgelijke vaartuigen gebouwd worden. Vanwege steeds maar oplopende kosten (de Zumwalt klokt af op zeven miljard dollar, ofte vijf miljard euro) en slinkende militaire budgetten werd dat aantal echter steeds verder teruggebracht, zodat er nu nog maar drie te water gaan.

Toeval of niet: de kapitein van de futuristische schuit heet James Kirk, net zoals die van het sterrenschip Enterprise uit ‘Star Trek’. Kirk (de echte) kreeg dan ook een brief met felicitaties van William Shatner, de acteur die de fictieve kapitein Kirk speelde in de televisieserie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content