'Nieuwe aanslag valt niet te voorkomen'

13/01/15 om 21:40 - Bijgewerkt om 21:40

De Europese antiterreurcoördinator, de Belg Gilles de Kerchove, heeft gewaarschuwd voor het risico op nieuwe aanslagen na de gebeurtenissen van vorige week in Parijs, waarbij 17 mensen om het leven kwamen.

'Nieuwe aanslag valt niet te voorkomen'

Gilles de Kerchove © AFP

"De dreiging van nieuwe aanslagen blijft serieus", aldus de Kerchove aan het Franse persagentschap AFP. "Een nieuwe aanslag valt niet te voorkomen. Maar we kunnen zoveel mogelijk proberen te verhinderen dat ze plaatsvindt zonder in een totalitaire samenleving terecht te komen."

"Daesh (IS, nvdr.) wil aanslagen plegen en kondigt dat zo aan. Al-Qaeda is sterk verzwakt maar wil zich in de koers houden. En er is het al-Nosra Front, de Syrische tak van al-Qaeda, die Europeanen met geldige paspoorten zoekt en bij ons makkelijk het vliegtuig zouden kunnen nemen", verduidelijkt de Kerchove.

De held die de afwas doet

Een mirakeloplossing bestaat niet, onderstreept de Europese antiterreurcoördinator. "Het is door te werken met het gamma van preventie, detectie, repressie en de internationale dimensie dat we in de mate van het mogelijke zullen proberen dat dit zich herhaalt. Maar het volledig kunnen voorkomen? Neen."

Zelf pleit hij voor een verdere harmonisering van het strafrecht, "maar laat ons niet iedereen die terugkeert van Syrië in de cel stoppen, want daar zullen ze nog radicaler zijn en anderen inspireren".

"We weten dat veteranen kunnen inspireren, zelfs al deden ze in Syrië slechts de afwas en stonden ze niet in de frontlinie", verduidelijkt de Kerchove. "Hij zal doen alsof hij de grote held was, dat hij tientallen mensen onthoofd heeft."

Eerste veroordelingen voor rechtvaardigen terrorisme

Intussen zijn in Frankrijk voor het eerst mensen veroordeeld voor het rechtvaardigen van terrorisme, een misdrijf dat onlangs in het Franse strafwetboek werd opgenomen.

In Toulouse werd een 21-jarige jongeman veroordeeld tot tien maanden cel omdat hij in de tram luidop zijn solidariteit had betuigd met de daders van de aanslag tegen Charlie Hebdo.

In Toulon werd dan weer in 27-jarige man veroordeeld tot een jaar cel omdat hij op zijn Facebook-pagina jihadistische foto's had geplaatst en de bloedige aanslagen in Parijs had gerechtvaardigd. Voorlopig loopt de man nog vrij rond omdat de procureur niet zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd heeft.

In Straatsburg en Nice werden de processen tegen twee mannen voor soortgelijke feiten uitgesteld naar een latere datum.

Zondag kwamen 2 à 4 miljoen Fransen op straat om te protesteren tegen het terrorisme en voor de vrijheid van meningsuiting. (Belga/TE)

Onze partners