Nieuwe aanhouding om schietpartij Utrecht, twee andere mannen vrijgelaten

De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus leggen bloemen op een herdenkingsplaats voor de schietpartij in Utrecht. © AFP

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht.

Het gaat om een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie in Nederland. Zij zijn geen verdachten meer.

De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het OM wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt onderzocht.

De 37-jarige hoofdverdachte, Gökmen T., zit nog vast. De schietpartij kostte drie mensen het leven en er vielen meerdere gewonden.

Het OM zei dinsdag ‘ernstig rekening’ te houden met een terroristisch motief. Tot nu toe is er uit onderzoek niet gebleken dat er een relatie is tussen de hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht en de slachtoffers. Aanleidingen voor de verdenking van terrorisme zijn een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit. Ook andere motieven worden niet uitgesloten.

Gökmen T. zat onlangs nog vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017, maar was sinds 1 maart op vrije voeten nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij had in 2017 ook al in voorarrest gezeten maar kwam onder voorwaarden vrij. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

De inhoudelijke behandeling van de verkrachtingszaak is gepland op 15 juli bij de rechtbank in Utrecht. T. is in 2014 ook vervolgd voor een poging tot doodslag in 2013. De rechtbank sprak hem daarvan echter vrij, maar veroordeelde hem wel voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg 150 dagen celstraf opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

T. verschijnt uiterlijk vrijdagochtend voor de onderzoeksrechter, zo heeft het OM dinsdag gezegd. Daar zal de procureur bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

Partner Content