Nieuw zoekgebied Boeing reikt tot Kazachstan en zuiden van Indische Oceaan (video)

15/03/14 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:29

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines spitst zich nu toe op twee nieuwe zoekgebieden. Een daarvan strekt zich uit tot aan de grenzen van Kazachstan en Turkmenistan, het andere tot het zuidelijke deel van de Indische Oceaan.

Nieuw zoekgebied Boeing reikt tot Kazachstan en zuiden van Indische Oceaan (video)

Zoeken naar vlucht MH730 © Reuters

De Maleisische premier Najib Razak bevestigde vanochtend op een persconferentie wat al enkele dagen circuleerde in de media, namelijk dat er ernstige aanwijzingen zijn dat de communicatiesystemen van het vliegtuig opzettelijk zijn uitgeschakeld.

Nadien, zo blijkt volgens de onderzoekers uit satellietgegevens, heeft het toestel een andere koers gekregen in westelijke richting en heeft het mogelijk nog bijna zeven uur gevlogen nadat het van de radar was verdwenen tussen Maleisië en Vietnam.

Nieuwe zoekgebieden

Op basis van die nieuwe informatie is beslist om de zoekoperaties in de Zuid-Chinese Zee te staken. De onderzoekers gaan er immers vanuit dat de laatste communicatie met een satelliet heeft plaatsgevonden in een van twee mogelijke corridors, waar de zoektocht zich nu op zal richten.

Een noordelijke corridor gaat in de richting van Europa en strekt zich uit van de grenzen van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand. Dat zou betekenen dat de Boeing mogelijk over Thailand, Myanmar, Nepal, Bangladesh, Bhutan, China, India en/of Pakistan is gevlogen. De onderzoekers willen nu bij die landen radargegevens opvragen.

Een zuidelijke corridor gaat in de richting van Madagaskar en strekt zich uit van Indonesië tot het zuidelijke deel van de Indische Oceaan.

Een grafische voorstelling:

Lees meer over:

Onze partners