Nieuw protest tegen uitzetting Romazigeuners

20/08/10 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Intussen heeft Frankrijk vrijdag opnieuw een 130-tal zigeuners het land uitgezet.

Zowel een woordvoerder van het Vaticaan als de parlementaire vergadering van de Raad van Europa hebben vrijdag de uitzetting door Frankrijk van Romazigeuners gehekeld.

Frankrijk is begonnen met het uit het land zetten van Romazigeuners na het sluiten van vluchtelingenkampen. Donderdag zijn de eerste vluchten met in totaal 93 zigeuners aan boord vertrokken naar Roemenië.

Vrijdag werd de repatriëring voortgezet. Vanuit Parijs vertrok een chartervliegtuig richting Roemenië met een 130-tal Romazigeuners aan boord.

De operatie krijgt forse kritiek van mensenrechtengroeperingen. Vorige week reageerde een commissie van de Verenigde Naties geschokt op de uitzettingen. De Europese Commissie volgt het dossier nauwlettend op.

'Niet veralgemenen'

Vrijdag liet een verantwoordelijke van het Vaticaan weten dat de 'massale' uitzettingen in strijd zijn met de Europese normen. Secretaris Agostino Marchetto van de pauselijke raad voor migranten en reizigers liet weten dat het ongehoord is dat een hele gemeenschap collectief wordt bestraft.

In de reactie tegenover delinquenten geldt een proportionaliteitsprincipe. Men kan niet veralgemenen en een hele groep uitwijzen. De verantwoordelijkheid is persoonlijk en niet collectief, aldus Marchetto.

Hij vindt de beslissing van Parijs in strijd met de
mensenrechten en een aantasting van het vrij verkeer van personen en het recht op vrije vestiging.

Volgens de voorzitter van de parlementaire assemblée van de Raad van Europa dreigt de uitzetting van de Romazigeuners de racistische en xenofobe gevoelens in Europa aan te wakkeren.

Onze partners