Nieuw privacyakkoord tussen Europa en VS: ‘Stap in de goede richting, maar moeten waakzaam blijven’

. © .

De Europese Commissie heeft dinsdag haar definitieve goedkeuring gehecht aan het Privacy Shield. De nieuwe overeenkomst moet de privacy van Europese burgers beschermen wanneer hun persoonsgegevens worden doorgespeeld naar de Verenigde Staten. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer is voorzichtig positief: ‘Europa en België moeten waakzaam blijven en vechten voor de bescherming van onze gegevens over de Atlantische Oceaan.’

Het Privacy Shield vervangt het Safe Harbour-akkoord. Dat akkoord regelde sinds 2000 hoe duizenden bedrijven persoonsgegevens over de Atlantische Oceaan heen konden transfereren, maar werd vorig jaar vernietigd door het Europese Hof van Justitie. Toen oordeelde het Hof tegen de achtergrond van onthullingen over Amerikaanse massaspionage dat Safe Harbour te weinig garanties bood voor de privacy van Europese burgers in de VS.

Volgens eurocommissaris voor Consumentenrechten Vera Jourova is Privacy Shield “fundamenteel verschillend.” Bedrijven moeten zich houden aan strengere privacyregels die doortastender gecontroleerd zullen worden. Burgers krijgen daarnaast meer mogelijkheden om beroep aan te tekenen tegen mogelijk misbruik, onder meer via hun eigen nationale privacybeschermers.

De Amerikaanse minister van Handel Penny Pritzker verzekerde ook dat de toegang van inlichtingendiensten tot Europese persoonsgegevens strikt geregeld wordt. Willekeurige massaspionage is volgens hem uitgeslotes. Het in bulk inzamelen van data kan in bepaalde omstandigheden echter wel nog, maar ook op dat vlak zijn tijdens de onderhandelingen garanties ingebouwd, stelt Pritzker. Ze verzekerde ook dat een ombudsman bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onafhankelijk zal omgaan met klachten van Europeanen over de inlichtingendiensten.

Zowel Jourova als Pritzker geloven dat Privacy Shield de toets van de rechtbanken zal doorstaan. Het akkoord treedt nu quasi onmiddellijk in werking, want al vanaf 1 augustus kunnen bedrijven terecht bij het Amerikaanse ministerie van Handel om een certificaat te bekomen dat moet garanderen dat ze het nieuwe akkoord zullen respecteren. De Europeanen gaan een gids uitbrengen die burgers uitleg verschaft over mogelijke beroepsprocedures.

Reacties: van tevreden tot sceptisch

De Europese werkgeverskoepel BusinessEurope reageerde tevreden op het nieuwe akkoord. Directeur-generaal Markus Beyrer gelooft dat Privacy Shield de rechtszekerheid voor bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zal versterken en een adequate bescherming bieden voor persoonsgegevens. ‘De trans-Atlantische uitwisseling van informatie is fundamenteel voor het succes van de Europese economie’, zegt Beyrer.

Staatssecretaris van Privacy De Backer (Open Vld) is ‘voorzichtig positief’, al benadrukt hij dat ‘we de implementatie in de praktijk nog moeten afwachten.’ ‘Het akkoord vormt de basis om de gegevens van Europeanen op Amerikaanse servers te beschermen, maar een akkoord op papier betekent nog niet dat het ook in de praktijk ons de juiste zekerheid geeft’, klinkt het. De Backer is dan ook vooral blij met de jaarlijkse evaluatie van het akkoord.

Het groene Europarlementslid Jan Philipp Albrecht loodste de nieuwe Europese privacyregels door het parlement, maar is ronduit sceptisch over Privacy Shield. Hij vindt de individuele rechten van de consumenten nog steeds te zwak en ziet nog steeds mogelijkheden voor willekeurige spionage: ‘Dit kader lijkt niet tegemoet te komen aan de bekommernissen die het Europese Hof aanstipte in het arrest over Safe Harbour. De Commissie zou de Amerikaanse garanties niet zomaar mogen aanvaarden, maar zou moeten aandringen op verbeteringen van de gegevensbescherming voor Europese burgers’, aldus het Europarlementslid. (BELGA/JVL)

Partner Content