'Niet prostituees moeten bestraft worden, wel hun klanten'

26/02/14 om 19:29 - Bijgewerkt om 19:29

Prostitutie is een vorm van mensenrechtenschending en geweld tegen vrouwen. Daarom moeten niet de prostituees zelf, maar wel hun klanten bestraft worden, vindt het Europees Parlement.

'Niet prostituees moeten bestraft worden, wel hun klanten'

Prostitutie © BELGA

In een aangenomen resolutie stelt het Europees Parlement, dat prostitutie een vorm van mensenrechtenschending is. Daarom besliste Straatsburg dat niet de prostituees zelf, maar wel hun klanten moeten bestraft worden. Alle EU-lidstaten moeten vanuit die optiek de strijd met de hoerenlopers aanbinden.

Het rapport van de Britse socialiste Mary Honeyball spiegelt zich aan de manier waarop Zweden, IJsland en Noorwegen prostitutie aanpakken. "Beter dan legalisering - die een ramp is in Nederland en Duitsland - hebben we nood aan een genuanceerde aanpak van prostitutie. Het zijn de mannen die vrouwenlichamen als koopwaar behandelen die bestraft moeten worden, niet de sekswerkers zelf", stelt ze.

Mensenhandel

De resolutie roept de lidstaten op om prostitutie aan te pakken. Ze moeten ook "exitstrategieën" organiseren voor vrouwen en meisjes die het beroep willen verlaten. Beter onderwijs en het aanpakken van armoede kan het aantal vrouwen dat in de prostitutie gedreven wordt, verminderen, luidt het.

Honeyball wijst er ook op dat 62 procent van de slachtoffers van mensenhandel in de seksindustrie terechtkomen. Critici verwijten Honeyball dat ze geen voeling heeft met de problematiek en vrezen dat het criminaliseren van hoerenloperij net voor grotere illegale circuits zal zorgen. (Belga/AVE)

Onze partners