‘Niet de geringste kans dat May haar termijn uitdoet’

'Alles draaide om May, maar ze is niet goed in campagnevoeren.' © Reuters
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Door de brexit dreigt er een conflict in de Conservatieve Partij te ontstaan’, zegt Rosalind Scott, vicevoorzitter van de liberaal-democraten.

8 JUNI 2017

De Britse premier Theresa May en haar Conservatieve Partij verliezen hun absolute meerderheid. May had zelf nieuwe verkiezingen uitgeschreven om een sterker brexit-mandaat te krijgen.

Was de beslissing van May om nieuwe verkiezingen te houden de grootste politieke blunder in de recente Engelse geschiedenis?

Rosalind Scott: Zeker. Al lijkt iedereen wel vergeten dat ook haar partijgenoten ijverden voor nieuwe verkiezingen omdat ze zo’n grote voorsprong had in de peilingen. Er zijn twee dingen misgelopen. De Conservatieven hebben een presidentiële campagne gevoerd. Alles draaide om May, maar ze is niet goed in campagnevoeren. Bovendien leerden de Britten haar tegenstander, Jeremy Corbyn van het sociaaldemocratische Labour, beter kennen. Toen ze hem dag in dag uit op televisie zagen, bleek hij niet de duivel te zijn waarvoor hij vaak versleten werd.

Labour bracht een hoopvolle boodschap en het beloofde een einde te maken aan de besparingspolitiek. Veel mensen zijn ontevreden over de koers van het land. Zeker bij jongeren leeft het idee dat de vorige generatie gratis naar de universiteit mocht en goedkoop kon wonen. Vandaag moeten jongeren veel betalen voor het hoger onderwijs en zijn er weinig stabiele jobs. En door de brexit zullen ze niet langer vrij door Europa kunnen reizen.

Toen de Britten Jeremy Corbyn leerden kennen, bleek hij geen duivel te zijn

Uw partij, de LibDems, is tegen de brexit. Welke impact heeft de nederlaag van May op de brexitonderhandelingen?

Scott: De Conservatieven dachten dat een ruimere meerderheid haar positie zou versterken, maar het tegendeel is gebeurd. May worstelt met hetzelfde probleem als elke leider van de Conservatieven: ze moet de eurosceptische en de meer gematigde vleugel van haar partij bijeenhouden. Het afgelopen anderhalf jaar is er nauwelijks vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen. In de komende weken en maanden zullen er enkele cruciale beslissingen genomen moeten worden. Daardoor dreigt er een conflict tussen de twee vleugels van haar partij.

48 procent van de Britten stemde tegen de brexit, 52 procent was voor. Is dat veranderd?

Scott: In de publieke opinie heeft er nog geen grote omslag plaatsgevonden. Dat zal binnenkort veranderen, vermoed ik, wanneer het duidelijk wordt hoe groot de impact van de brexit op het dagelijkse leven zal zijn.

De volgende parlementsverkiezingen vinden in 2022 plaats. Is May dan nog premier?

Scott: Er is niet de geringste kans dat ze haar termijn uitdoet. Doordat de Conservatieven niet langer de absolute meerderheid hadden, moesten ze een coalitie sluiten met de Noord-Ierse, extreemprotestantse DUP. Die partij heeft een heel andere ideologie dan de meeste Britten, waardoor de regering erg instabiel is. Bovendien hebben veel gematigde Labourleden bij belangrijke stemmingen over de brexit haar regering gesteund. Dat zal niet blijven duren en dan wordt May nog kwetsbaarder.

Uw partij verloor bij de verkiezingen stemmen, maar ze won wel vier zetels.

Scott: Omdat het zo’n tweestrijd werd tussen Corbyn en May werden ook wij platgedrukt. We waren blij met de zetelwinst, maar al bij al waren we ontgoocheld.

Partner Content