'Nier in ruil voor iPad'-proces van start in China

10/08/12 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

In China worden vijf mensen beschuldigd van illegale handel in organen. Ze zouden de nier van een minderjarige verwijderd hebben. Met het verkregen geld kocht de tiener een nieuwe iPad.

'Nier in ruil voor iPad'-proces van start in China

© AFP

Vijf Chinezen staan in de zuidelijke Chinese provincie Hunan terecht voor illegale handel in organen en het opzettelijk toebrengen van schade aan een minderjarige. De Chinees He Wei is de hoofdverdachte. Hij organiseerde de transactie om zijn schulden af te betalen. De vier andere betrokkenen, onder wie de chirurg die de ingreep uitvoerde, worden beschuldigd van medeplichtigheid.

Als de beklaagden schuldig worden bevonden, riskeren ze tien jaar gevangenisstraf. Dat meldt het Chinese persagentschap Xinhua. Maar He ontkent de beschuldigingen. Volgens hem verklaarde de jongen zich akkoord met de chirurgische ingreep.

De orgaanhandelaars kregen 28.500 euro, terwijl de Chinese jongen 2500 euro voor zijn nier ontving.

Nieuwe ipad De zaak kwam aan het licht toen de moeder van de Chinese tiener zich afvroeg hoe haar zoon zijn nieuwe iPad had bekostigd. De jongen gaf toe dat hij zijn nier verkocht had. Hij kwam via een online chatroom in contact met de vijf orgaanhandelaars.

De zeventienjarige Chinees zal niet op het proces aanwezig zijn. Hij lijdt nog steeds aan nierfalen.

Apple populair in China Terwijl de producten van het computerbedrijf Apple zeer populair zijn in China, zijn er maar weinig Chinezen die zich de producten kunnen veroorloven.

China kampt bovendien met een tekort aan orgaandonoren. Volgens het Chinese ministerie van Volksgezondheid wachten 1,5 miljoen mensen op een orgaantransplantatie. Terwijl er slechts 10.000 transplantaties per jaar worden uitgevoerd. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners